Zajęcie świadczeń przedemerytalnych przez komornika

• Autor wątku Autor wątku jarro123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarro123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Kilka dni temu otrzymałem korespondencje z ZUS-u, jest to informacja wysłana przez właściwy dla mnie odział ZUS-u o przesłaniu komornikowi z Łodzi danych dotyczących pobieranego przeze mnie świadczenia.
Korespondencja ta dostarczona została na mój obecny adres
zamieszkania (nie pokrywający się z adresem
zameldowania). Dodam, że pod obecnym adresem mieszkam od
siedmiu lat (używam jednocześnie tego adresu, jako adresu
korespondencyjnego dla wszelakich instytucji i firm).
Z ciekawości udałem się pod adres mojego zameldowania
(była to pierwsza od siedmiu lat wizyta) i znalazłem
zatknięte za framugę drzwi awizo InPostu. Okazało się, że
pod adres zameldowania dostarczono mi pismo - o zajęciu świadczeń
przedemerytalnych przez komornika.
Treść pisma zawiera informację, iż:
"Komornik sądowy przy sądzie rejonowym dla Łodzi Widzewa - Piotr Pietrasik zgodnie z wnioskiem wierzyciela Raport S.A. w Koszalinie działając na podstawie tytułu wykonawczego postanowienia Sądu Rejonowego w Lublinie zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z 2010-09-10 zobowiązuje ZUS - Częstochowa do potrącenia dłużnikowi (tu moje dane osobowe) należności z tytułu pobieranych przez dłużnika świadczeń do wysokości egzekwowanego roszczenia na zaspokojenie poniższych roszczeń:
należność główna: 808 zł
odsetki na dzień 30.11.2010: 737 zł
Niestety pismo nie zawiera informacji o tym co to jest za zadłużenie, a ja zupełnie nie wiem czego ono dotyczy. Wnioskuję jedynie z wysokości odsetek, że jest to sprawa dość odległa w czasie.
W jaki sposób mogę dowiedzieć się czego dotyczy to zadłużenie i co zrobić w przypadku, gdy okaże się, ze uległo przedawnieniu?
Będę wdzięczny za zainteresowanie tą sprawą.

W zajęciu świadczenia masz na pewno informację z jakiego wniosku (chodzi o wierzyciela) komornik wszczął postępowanie egzekucyjne. Komornik generalnie nie wie za co to jest,powiem nawet że nie ma prawa badać roszczenia objętego tytułem wykonawczym. Żeby wiedzieć co to jest należy udać się do wierzyciela (Raport S.A.). Co do przedawnienia jest to dość rozległy temat. Oczywiście zawsze możesz złożyć powództwo przeciwegzekucyjne

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Dowiedziałem się, że wspomniane zadłużenie to niezapłacone rachunki telefoniczne z 2003 roku. Czy podstawą powództwa przeciwegzekucyjnego może być fakt przedawnienia tych zobowiązań? Chciałbym też wiedzieć czy powództwo takie wytacza się przed sądem, w którego okręgu prowadzona jest egzekucja, czy też sądem właściwym dla siedziby wierzyciela?

Powrót