Zajęcie US

• Autor wątku Autor wątku jjfk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jjfk

Użytkownik
Odpowiedzi
125
Czy US może zająć moje wierzytelności ze spółki z o.o. w której jestem udziałowcem?

Wierzytelności kontrahentów spółki nie, ale twoje wierzytelności wobec spółki jak najbardziej.

Nie bardzo rozumiem...może źle się określiłem. Doprecyzuję.
Chodzi o to, że mam zaległości podatkowe w US z tytułu zamkniętej działalności gospodarczej. Obecnie prowadzę działalność w formie spółki z o.o. (spółka jest 2-osobowa) i mam w niej udziały w wysokości 70%. Pobieram ze spółki wynagrodzenie z tytułu aktu powołania oraz pobieram zaliczki na poczet dywidendy. Czy US może "zablokować" mi możliwość w/w wypłat?

jjfk napisał:
Nie bardzo rozumiem...może źle się określiłem. Pobieram ze spółki wynagrodzenie z tytułu aktu powołania oraz pobieram zaliczki na poczet dywidendy.
Obie te wierzytelności podlegają zajęciu, poprzez egzekucję z wynagrodzenia za pracę i egzekucję z udziału w spółce.

"zablokować" mi możliwość w/w wypłat
Tak, z tym że przy wynagrodzeniu za pracę obowiązuje kwota wolna (chyba że to nie uop tylko bardziej kontrakt menedżerski). Wierzytelności wynikające z zajętego udziału (96j) nie mają kwoty wolnej od potrąceń, chyba że uzyskasz takie ograniczenie na wniosek z art. 13 upea. Więc "zablokować" - tak, ale nie wszystko.

Czy dobrze rozumiem? Przykładowo: Z tytułu aktu powołania otrzymuję 1000 zł miesięcznie (na podstawie uchwały wspólników), oprócz tego wypłacam sobie zaliczkę na poczet przyszłej dywidendy 3000 zł miesięcznie, to US nie może mi "zablokować" 1000 zł natomiast 3000 zł spółka ma obowiązek przekazać do US? Czyli suma sumarum zamiast 4000 zł dochodu miesięcznie pozostanie mi tylko 1000 zł?

Tak, doprowadzenie do wykonania obowiązku jest generalnie ważniejsze niż dolegliwość zastosowanych środków egzekucyjnych. Stąd np. najpierw prowadzi się egzekucję z wierzytelności związanych z udziałem w spółce, a dopiero później licytuje udział.

To te 1000 zł miesięcznie dochodu miesięcznie z aktu powołania to "trochę za mało" żeby przeżyć...jest jakieś rozwiązanie?

Zgłoś się do wierzyciela z wnioskiem o spłatę w ratach, dogadaj się na płacenie tyle ile możesz.

Powrót