Zajecie wierzytelnosci na wniosek prokury niestandaryzowany sekuryzacyjny fundusz ..

• Autor wątku Autor wątku eliza3456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eliza3456

Pomocy!Zajecie wierzytelnosci na wniosek prokury niestandaryzowany sekuryz

Dzis księgowa poinformowała mnie, ze moje pobory sa zajete przez komornika na wniosek w/w prokury. Zadłuzenie plus odsetki to jakies 4ooo zł. Tylko za co i jakim prawem? Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zerwanie umowy z telefonia kom jakies 9 lat temu. Kilka lat temu otrzymywałam jakies pisama od firmy Kruk. A teraz taka niespodzianka. Czy ktos moze mi cos doradzic. Prosze o pomoc!Co robic?

Ostatnia edycja:
1. Dowiedzieć się u komornika na podstawie czego prowadzi egzekucję (pewnie nakaz zapłaty, ustalić sygnaturę i sąd który go wydał).
2. W sądzie ustalić na jaki adres wysłano nakaz (pewnie został wysłany na nie aktualny adres).
3. Wnieść do sądu który wydał nakaz wniosek o przywrócenie terminu, doręczenie nakazu i sprzeciw (info jak to zrobić znajdziesz na forum)
4. Jak sąd przywróci termin, "cofnie" nakaz to szybko do komornika żeby umorzyć egzekucję i obciążyć jej kosztami wierzyciela.

To tyle na teraz.

rafmik napisał:
3. Wnieść do sądu który wydał nakaz wniosek o przywrócenie terminu, doręczenie nakazu i sprzeciw (info jak to zrobić znajdziesz na forum)
4. Jak sąd przywróci termin, "cofnie" nakaz to szybko do komornika żeby umorzyć egzekucję i obciążyć jej kosztami wierzyciela.

To tyle na teraz.
po co kolejny papier z wnioskiem o przywrócenie terminu? sąd nie przywróci, sąd taki wniosek oddali. dlatego, że z uwagi na brak prawidłowego doręczenia termin na wniesienie sprzeciwu nie zaczął biec. a skoro nie zaczął, to nie uchybiono terminowi. a skoro nie uchybiono, to nie można żądać jego przywrócenia.

albo wniosek o doręczenie nakazu z odpisem pozwu na prawidłowy adres i wtedy dopiero sprzeciw (14 dni), albo od razu sprzeciw z udowodnieniem braku prawidłowego doręczenia poprzez wykazanie innego aktualnego adresu zamieszkania w dacie wysłania nakazu oraz wniosek o doręczenie odpisu pozwu, żeby poczytać co tam jest do sprawy.

wniesienie sprzeciwu j/w sprawi, że zostanie on przyjęty i tym samym nakaz zapłaty utraci moc, a komornik sprawę musi umorzy na wniosek. po wniesieniu sprzeciwu warto zlożyć u komornika wniosek o zawieszenie post. egz.

Powrót