Zajęcie Wierzytelności - postępowanie egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku necron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

necron

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam pewną kompletną nie jasność dlatego liczę że ktoś rozjaśni mi całą kwestię...

Dostałem dziś pismo "Zajęcie wierzytelności" z informacją iż na wniosek wierzyciela "nazwa firmy1" zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne przeciwko dłużnikowi "nazwa firmy2" o zapłatę sum ...

i dalej jest zapis:
Do powyższych roszczeń zajmuję się po myśli art. 895kpc wierzytelności dlużnika należne mu od (i tu nazwa firmy3 czyli mojej) jako dłużnika wierzytelności z tytułu wszelkiech zawartych umów cywilno-prawnych oraz wzajemnych rozliczeń.

Przyznam że mało nie padłem bo nigdy nie miałem żadnych zadłużeń itp a z powyższą firmą która w tym przypadku jest dłużnikiem owszem swego czasu współpracowałem ale nie mam w stosunku do niej żadnych zaległych rozliczeń, zresztą o ile pamiętam nigdy nawet nie miałem - ta firma na moje dane nigdy faktur nie wystawiała a ani ja jej.

Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?

Ostatnia edycja:
Odpisać jak wskazano w pouczeniu.

A na przyszłość meliska, dużo meliski, jeśli takie pisma powodują że padasz.

czyli że dotyczy to sytuacji w której ja byłbym im coś winien i wtedy powinienem to zwrócić na konto komornika?
to rozumiem że wysyłają takie pisma wszystkim firmom które z nimi współpracowały?

Tak, dotyczy to właśnie takiej sytuacji.

Wysyłają komu uznają za stosowne, bo takie jest prawo.

dzięki ;)

odpowiedź wysłać trzeba pewnie poleconym?

czyli co mam w większości tych punktów napisać że punkty te mnie nie dotyczą czy szczegółowo opisać że nie mam i nie miałem żadnych finansowych zobowiązań do w/w dłużnika

a)czy dłużnikowi należy się od niego zajęta wierzytelność lub czy uznaje zajęte prawo i w jakiej wysokości
b)czy zajętą wierzytelność uiści czy też odmawia uiszczenia i z jakiej przyczyny
c)kiedy nastąpi wypłata zajętej wierzytelności
d)czy zajmowana wierzytelność jest już zajęta i przez jaką włądzę
e)w przypadku wystąpienia zbiegu egzekucji proszę o podanie daty

Powrót