zajęcie wierzytelności przez komornika, a niezgodność danych

• Autor wątku Autor wątku gregory2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregory2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
cześć

podpisywałem jako firma (działalność gospodarcza jednoosobowa) umowę 4 lata temu z firmą o wynajem lokalu

niestety z przyczyn kompletnie niezależnych ode mnie musiałem firmę zamknąć , a umowy nie dało się zerwać

problem:

3 osoby, które wpłaciły pieniądze (po 200zł) na moje konto prywatne dostały pismo od komornika na 40 000zł (to jeszcze sobie wyjaśnię tą kwotę i powód)

w piśmie nie ma w ogóle podanych danych mojej firmy a moje dane prywatne w tym PESEL i NIP

czy w myśl RODO i w ogóle ustaw o komornikach mogli takie coś zrobić?

Osoby te dostały zajęcie wierzytelności jakie ewentualnie by Tobie przysługiwały względem nich do kwoty 40.000 zł (pewnie komornik uzyskał dane z banku o kontrahentach) to nie oznacza, że każdy z nich ma wpłacić po 40.000 zł z własnego majątku, ale tylko z tego co Tobie byliby winni.

Z tym RODO na komornika to mnie rozczuliłeś...

Poza tym nie ma takiego podmiotu jak działalność gospodarczą osoby fizycznej, jest po prostu osoba fizyczna. Ty byłeś stroną każdej umowy i ty odpowiadasz za wszystkie zaległości nie żadna firma więc zajęcia są sporządzone całkowicie prawidłowo.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

chodzi mi o to, że dlaczego wysyła mu moje dane prywatne
czyli wychodzi na to, że jak mi na konto ktoś wpłaci 5zł to teraz jak komornik dostanie listę wpłat z banku to może do każdej tej osoby pisać o zajęcie wierzytelności??

Bo poszukuje twojego majątku celem przeprowadzenia egzekucji i odzyskania pieniędzy dla wierzyciela. Fakt, że ktoś wpłaca środki na twoje rachunek oznacza, że jest ku temu jakaś przyczyna, np. łączy was jakaś umowa z której mogą wynikać dalsze wierzytelności. Więc próbuje dokonać ich zajęcia. Normalna rzecz.

Jakie prywatne jak kazio może z piaskownicy sprawdzić nip w ceidg używając smartfona
Egzekucja to przymus

gregory2018 napisał:
czyli wychodzi na to, że jak mi na konto ktoś wpłaci 5zł to teraz jak komornik dostanie listę wpłat z banku to może do każdej tej osoby pisać o zajęcie wierzytelności??

Jak na to wpadłeś Watsonie? Podejrzewam, że mógł wyraźnie o to wnieść wierzyciel, po takiej akcji przedsiębiorca albo grzecznie płaci albo zwija biznes, bo nikt już z nim nie chce mieć nic do czynienia. Morderczo skuteczne.

ok, chciałem tylko się upewnić czy wszystko zrobione tak jak trzeba

a na drugą działalność może siąść i zablokować całą spółkę? na sp. z o.o. gdzie jestem prezesem zarządu?
czy może tam tylko wysłać papier, że ma sp przekazywać środki mu?

Może zająć twoje udziały w tej spółce oraz przysługujące Ci od spółki wierzytelności ale majątku samej spółki zająć nie może.

LLawyer napisał:
Nie jest zrobione jak trzeba bo dłużnik nie oddaje długu

jasne, że pod tym względem nie jest

żeby ziomek był od samego początku normalny, to by nie było najmniejszego problemu, ale skoro działa jak działa to nie mam najmniejszego zamiaru mu ułatwiać :beer:

ale namieszał mocno w moim życiu i jak chce być gnojem to i ja będę :D

40k to mało tak naprawdę

jeszcze takie pytanko odnośnie spółki

rozumiem, że nie może pisać do kontrahentów, że zajmuje jakieś wierzytelności?
musi spółkę męczyć o należności czy tak?

Powrót