Zajecie wierzytelnosci

• Autor wątku Autor wątku Konstancja111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konstancja111

Użytkownik
Odpowiedzi
132
Witam . Mam pytanie komornik zajal mi rete rodzinna dostalam pismo oraz drugie pismo zajecie wierzytelnosci i tutaj pytanie pracuje na umowe zlecenie kobieta wyplaca mi wyplate do reki , komornik wyslal do niej pismo o nie wyplacanie mi naleznosci skad komornik mial jej dane ? Czy nic mi juz nie wyplaci ? Jeszcze z nia nie rozmawialam .Prosze o odpowiedz.

Jeśli zajęto 100% wierzytelności, czyli całość - to nic nie wypłaci.
Zleceniodawcę zobowiązuje to co jest na zajęciu.
Jeśli dostałaś pismo, to wiesz ile zajęto.

Ale dostawalam do reki nie na konto umowe zlecenie ..

Jeśli Pani zlecenie jest obecnie jedynym źródłem dochodu i jest to świadczenie powtarzające się (umowa zawarta na dłuższy czas, wynagrodzenie wypłacane w stałych okresach), podlega egzekucji na podobnych zasadach, jak wynagrodzenie ze stosunku pracy w zakresie określonym w przepisach kodeksu pracy (art. 833 § 2 k.p.c.).
W takim wypadku może Pani poinformować komornika, że jest to Pani jedyne źródło utrzymania i wezwać go do ograniczenia egzekucji.

Bzdury - raz, że to bajka o traktowaniu jak umowy o pracę.
Dwa, że w tym przypadku ma jeszcze świadczenie w postaci renty rodzinnej i nie ma nawet podstawy do ograniczenia zajęcia nawet o 50%

LLawyer napisał:
Bzdury - raz, że to bajka o traktowaniu jak umowy o pracę.
Nieprawda.

Z drugą częścią wypowiedzi natomiast się zgadzam.

W teorii może i nieprawda, ale w praktyce prawda.

Ale ja wyplacam pieniadze z kata bez problemu tylko w zmniejszonej kwocie o 25 procent chodzilo mi tylko o umowe zlecenie i skad komornik wie ze tam pracuje skoro wyplacala mi do reki

Konstancja111 napisał:
skad komornik wie ze tam pracuje skoro wyplacala mi do reki

A co to za różnica , czy do ręki , czy na konto , czy przekazem pocztowym.
Komornik poszukuje majątku dłużnika wysyłając pisma z zapytaniem do wielu urzędów , i jak widać znalazł twoją pracę.

Powrót