zajęcie wspólnego rachunku, nie jestem dłużnikiem

• Autor wątku Autor wątku rzeszon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rzeszon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, potrzebuje pomocy, posiadam rachunek bankowy wspólny, z byłą dziewczyną, chciałem go zlikwidować ale powiedzieli mi że muszę być z nią, a ona siedzi za granicą, na konto od ponad roku wpływają tylko moje wypłaty, dzisiaj zauwazylem ze rachunek został zajęty przez komornika i zabrał mi część wypłaty, można z tym coś jeszcze zrobić? nie mogę się z nią skontaktować. Nie wiedziałem nic o tym bo nie otrzymałem żadnego pisma

Spróbuj zawnioskować na piśmie do komornika o ograniczenie egzekucji z konta w związku z tym, iż konto te jest wspólne, nie jesteście w stosunku małżeńskim, a na zajęte konto przez komornika wpływa tylko twoje wynagrodzenie za pracę. W związku z tym wnosisz o ograniczenie zajęcia rachunku o twoje wynagrodzenie, do wniosku dołącz wyciąg z konta z przelewami twojego pracodawcy. W przypadku braku pozytywnego rozpatrzenia wniosku możesz wnieś skargę na czynność komornika lub zmienić bank na inny - to jest takie moje przemyślenie.

trzy grzybki w barszczu i tak:

1. kwestia zabezpieczenia przyszłych wpływów, otwierasz nowy rachunek tylko na swoje nazwisko i informujesz pracodawcę o zmianie numeru konta do przelewów,
2. odzyskanie pobranych już przez komornika środków z rachunku (tu nie będę się rozpisywał, czeka Cię trochę zabiegania)
3. dla mnie to jest najciekawsza sprawa, nie zamykaj rachunku, po prostu się z niego wypisz, bank nie może Cię siłą zatrzymać, po prostu nie chcesz w tym uczestniczyć i już.
Musisz tam trochę "pokazać pazurki" włącznie z rozmową z dyrektorem placówki, lub wyżej do skutku, ... i instytucje trzecie do pomocy. Jeśli nie masz na tym rachunku debetu, kredytu itp. to nie powinien to być problem.

Powrót