zajęcie wynagrodzenia na fakturę

• Autor wątku Autor wątku lukaz657
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaz657

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Czy w przypadku pracy w rozliczeniu na fakturę (prowadzę działalność gospodarczą) pośrednik, który wysłał mnie do klienta, może przekazać całe moje wynagrodzenie, na konto wskazane przez komornika i czy może to zrobić bez powiadamiania mnie o takiej operacji ?
Pozdrawiam
Łukasz

Oczywiście.
To jest obowiązek dłużnika zajętej wierzytelności :
Przepis prawny:
Art. 896. § 1. Do egzekucji z wierzytelności komornik przystępuje przez jej zajęcie. W celu zajęcia komornik:
(...)
2) wezwie dłużnika wierzytelności, aby należnego od niego świadczenia nie uiszczał dłużnikowi, lecz złożył je komornikowi lub do depozytu sądowego.

OK ale jeżeli jest to moje wynagrodzenie to czy może przekazać całość tego wynagrodzenia bez powiadamiania mnie. Pracowałem miesiąc wystawiłem fakturę, wystawili mi zamówienie na następny miesiąc, pracowałem następny miesiąc. Po 30 dniach gdy nie dostałem przelewu za pierwszą fakturę pytam o co chodzi a oni że przelali moje pieniądze na konto wskazane przez komornika. Pracowałem dwa miesiące za nic. Przecież gdybym wiedział że mi nie zapłacą za pierwszy miesiąc nie przyjąłbym drugiego zamówienia bo szukałbym pracy żeby mieć pieniądze na życie. Podobno można zając tylko 3/5 wynagrodzenia trzeba zostawić min 90% płacy minimalnej a ja nie dostałem nic. Chodzi o dwie faktury po 9500 PLN każda. Poza tym od tych faktur trzeba zapłacić podatek. Dodam że zobowiązanie jest za zaległe podatki dla US.

Należność z faktury nie jest wynagrodzeniem za pracę w rozumieniu kodeksu pracy i dlatego nie podlega takiej samej ochronie.

Powinieneś otrzymać powiadomienie o zajęciu wierzytelności. Z resztą - czego się spodziewać po egzekucji?

Czy dłużnik wierzytelności jest zobowiązany wykonywać tego typu wezwanie komornika ? Pytam bo pierwsza faktura (wystawiona przed dwoma wyżej wspomnianymi) została jednak zrealizowana już po otrzymaniu przez pośrednika wezwania. Poza tym jak komornik mógł uzyskać informację, że mój pośrednik ma zobowiązania wobec mnie ? Zobowiązanie jak wspominałem jest za zaległe podatki.

lukaz657 napisał:
Czy dłużnik wierzytelności jest zobowiązany wykonywać tego typu wezwanie komornika ?
Tak ma taki obowiązek. Komornik może go ukarać grzywną...ale to jeszcze nic.
Wierzyciel może wystąpić z powództwem odszkodowawczym przeciwko takiej firmie.
Poza tym jak komornik mógł uzyskać informację, że mój pośrednik ma zobowiązania wobec mnie ?
Urząd Skarbowy? Poza tym jakie to ma znaczenie.

Jaka jest maksymalna wysokość tej grzywny ?
Znaczenie ma to takie, że nie wydaje mi się właściwe, żeby pani Krysia z US z panią Wandzią z banku X i panem Ździsiem komornikiem, podejmowali sobie decyzje, które powodują, że ludzie zostają bez grosza na święta.

Drogi lukaz657, egzekucja to nic przyjemnego, nie można się spodziewać, że będzie to miłe spotkanie towarzyskie.

Swoją drogą - czemu komornik prowadzi tą egzekucję? Był zbieg, większa ilość wierzycieli?

Powrót