J
jola25
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Mąż prowadził działalność gospodarczą i nie płacił składek zus. Zus wystawił tytuł wykonawczy na niezapłacone składki i wysłał pismo do mojego pracodawcy o przelewanie części mojego wynagrodzenia na poczet zaległości. Jednocześnie wysyła pismo do banku o zajęcie konta bankowego.W rezultacie zus dostaje pieniądze i od pracodawcy i z konta bankowego gdzie jest przelewana kwota najniższego wynagrodzenia.Jednym słowem ok.85% wynagrodzenia dostał zus. Na konto wpływa również zasiłek na niepełnosprawne dziecko w kwocie 153 zł gdzie również bank przelał te pieniądze na zus. Po wysłaniu pisma do banku z prośbą o wyjaśnienie operacji na moim koncie (czyli wyzerowanie konta) dostałam odpowiedz że bank przelal środki na konto zus.Ponadto nie musi sprawdzać z jakiego tytułu są środki na koncie i będzie cały czas przelewał wszelkie pieniądze jakie są na koncie.Czy bank ma prawo przelewać wszystkie środki jakie mam na koncie? Zawsze wydawało mi się że banku też obowiazują przepisy prawa ale jak widać to jest tylko fikcja. Z tego co wyczytałam kwota najniższego wynagrodzenia jest zwolniona z egzekucji tak samo jak zasiłek na niepełnosprawne dziecko. Proszę o poradę co mam dalej robić. Bank umywa ręce. Urząd skarbowy który prowadzi postępowanie wyjaśniajace tylko przesowa termin z wyjaśnieniem sprawy.