Zajęcie wynagrodzenia za nie swoje zaległości

• Autor wątku Autor wątku Natalia Ł.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalia Ł.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam pytanie dot. postępowania komornika. Mieszkałam z rodzicami do czasu ukończenia szkoły średniej (w tym czasie nie uzyskiwałam dochodów). Potem wyprowadziłam się nie zmieniając zameldowania. Moi rodzice zaczęli mieć problemy finansowe i nie płacili czynszu za lokal ,którego są najemcami.Wczoraj dostałam do pracy pismo od komornika sądowego, że zajmuje moje wynagrodzenie.Dodam jeszcze że nie jestem i nie byłam najemcą lokalu tylko jako dziecko, a potem osoba dorosła, ucząca się i bez dochodów zameldowana w lokalu. Czy pomimo tego że tam nie mieszkam od 7 lat komornik ma prawo zająć mi pensję i jak ewentualnie mogę załatwić tą sprawę Mam też dowody na to że tam nie przebywałam.
Proszę o poradę.

Komornik ma prawo zająć Pani wynagrodzenie, gdyż zawnioskował o to wierzyciel przedkładając równocześnie tytuł wykonawczy (orzeczenie sądu), z którego wynika, że jest Pani dłużnikiem.
Bardzo możliwe, że nie powinna Pani odpowiadać za zobowiązania, ale tą kwestię należało poruszyć podczas postępowania rozpoznawczego (tj. kiedy sprawa była jeszcze w sądzie). Teraz może Pani przejrzeć akta sądowe i ustalić czy była Pani prawidłowo zawiadamiana o tym toczącym się postępowaniu i czy może nie da się wnieść o przywrócenie terminu do złożenia środka odwoławczego od orzeczenia sądu.

Co zrobić aby odwołać się do orzeczenia sądu, które stało się prawomocne w przypadku kiedy nikt nie powiadomił mnie o terminie rozprawy, a nawet o tym ,że taka sprawa miała miejsce ( z tego co wiem rozpatrywana była zaocznie )

Powrót