Zajęcie wynagrodzenia za pracę komornik zajmuje 50% pensji.

• Autor wątku Autor wątku rob7219
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rob7219

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej,

Mam zajęcia komornicze pięćdziesiąt procent które są ściągane z mojej wypłaty. W przypadku wynagrodzenia za pracę komornik zajmuje 50% pensji. Pojawia się teraz pytanie - jak to zrobić żeby dogadać z komornikiem aby ściągał trzydzieści procent. Jakie pismo wystosować do niego? :)

Jeśli jest to umowa o pracę , na pełny etat to będzie zabierał nie więcej niż 50% wynagrodzenia , przy czym kwota wolna od zajęć to jest 1850zł. brutto czyli ok. 1355zł. na rękę. Dlaczego miałby zmniejszyć zabierany %

Jeżeli danej osobie zostaje dwieście złoty na rękę po opłaceniu wszystkich rachunków na życie przez cały miesiąc to powinien się dostosować do człowieka i zgodzić się na zmniejszenie zabieranego procentu, jeżeli uzasadnił by wszytko w piśmie które wystosował by do komornika. Tak to wygląda na moje rozumowanie, prawda?

Pozostawia kwotę wolną od zajęć ? więc jest wszystko zgodne z prawem.

Możesz pisać co chcesz w sumie.
Komornik odeśle do wierzyciela a wierzyciel nie musi reagować w jakikolwiek sposób.
Jak pisał przedmówca, wszystko zgodnie z prawem. Najniższe krajowe podlega ochronie jeśli mowa o egzekucji z wynagrodzenia.
Komornik ani wierzyciel nie mają interesu w tym, żeby otrzymywać mniej.
Co więcej egzekucja z wynagrodzenia nie wyklucza innych sposobów egzekucji.

Czy plan podziału sumy uzyskanej z egzekucji z wynagrodzenia za pracę komornik doręcza wierzycielowi co miesiąc czy tylko 1 raz ?

Mr Vindicatio napisał:
Czy plan podziału sumy uzyskanej z egzekucji z wynagrodzenia za pracę komornik doręcza wierzycielowi co miesiąc czy tylko 1 raz ?
nie co miesiąc, ale w przypadku zbiegu egzekucji może wydać ponowne postanowienie o planie podziału,

Powrót