Zajęcie wynagrodzenia za pracę pomimo ściągnięcia należności z rachunku bankowego

• Autor wątku Autor wątku balustrada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

balustrada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Dn. 23.06.2016 z mojego konta bankowego zostały pobrane środki z tytułu zajęcia komorniczego tym samym zaspokajając należności wynikające z wierzytelności.

Dn. 30.06.2016 otrzymałem od pracodawcy informację o wpłynięciu nakazu zajęcia mojego wynagrodzenia z tytułu tej samej wierzytelności która została de facto uregulowana dn. 23.06.2016. Pismo z nakazem zajęcia zostało wysłane dn. 23.06.2016 r.

Proszę o informację do kogo mam się zwrócić w sprawie anulowania nakazu zajęcia wynagrodzenia z dn. 23.06.2016. Czy istnieje w ogóle możliwość anulowania nakazu zajęcia wynagrodzenia?

Bank zrealizował zajęcie, tak ?

Zwrócić możesz się do komornika, choć do czasu jak pieniądze nie znajdą się na rachunku komornika i nie zostaną zaksięgowane a sprawa spłacona w całości, to raczej powodu do umorzenia egzekucji z wynagrodzenia nie ma.
Od daty sporządzenia pisma - zajęcie rachunku .... do zaksięgowania na pewno łączna kwota do zapłaty wzrosła.

Wniosek do komornika o zakończenie egzekucji - zaspokojenie. ( myśle, że doliczy jeszcze koszty egzekucji, opłaty) Wniosek do wierzyciela o zwrot nadwyżki pod rygorem pozwu z art 405k.c.

A dlaczego wierzyciel ma coś zwracać ?
Przecież przytomna księgowa kancelarii nie wyśle wierzycielowi nic nadto.

Chyba, że zrozumiałeś że dłużnik sam wpłacił coś wierzycielowi bezpośrednio.

LLawyer napisał:
przytomna księgowa
Coraz mniej takich, jak wiesz są kancelarie i kancelarie. Mogę Ci wykazać jakie głupoty wypisuje pewna "hurtownia" - spis asesorów zajmuje jedną stronę A4 ( na marginesie)

Wierze, ale hurtowni jest ogólnie mało - choć fakt, spraw mają dużo.

Powrót