zajęcie wynagrodzenia za pracę przez komornika

• Autor wątku Autor wątku panmk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panmk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam następujący problem:
Komornik tytułem zadłużenia wszedł mi na pobory. Moje zarobki brutto miesięcznie wynoszą 1000zł. Księgowość potrąca mi połowę poborów. Na utrzymanie 4 osób pozostaje mi 400zł. Wiem, że od potrąceń ustawowo wolna jest kwota 1126zł. Czy powyższe potrącenia są zgodne z prawem?
Serdecznie proszę o pilną odpowiedź.

art. 871 § 1. Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:
1) minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne, (...)
Minimalne wynagrodzenie za pracę wynosi 1126 zł
Z powyższego więc wynika, iż potrącenia nie są zgodne z prawem.

O ile te zarobki są rzeczywiście zarobkami uzyskiwanymi na podstawie umowy o pracę, a nie z innego tytułu. Zarobek w wysokości 1000 zł brutto może wskazywac że nie jest to umowa o pracę (może umowa zlecenia)

kadi napisał:
Zarobek w wysokości 1000 zł brutto może wskazywac że nie jest to umowa o pracę (może umowa zlecenia)
Może też wskazywać na umowę o pracę w wymiarze np. 1/2 etatu

Bedek napisał:
Może też wskazywać na umowę o pracę w wymiarze np. 1/2 etatu
Tylko wtedy należy pamiętać, iż zmienia się proporcjonalnie kwota wolna od zajęcia.

Powrót