zajęcie wynagrodzenia za pracę

• Autor wątku Autor wątku martenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: zajęcie wynagrodzenia za pracę w świadectwie pracy

Witam, sprawa mniej więcej taka: pracownik pracuje w firmie "A". Do tej firmy wpływa zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę tego pracownika. Pracownik zwalnia się unikając spłaty. Otrzymuje świadectwo pracy z wpisem o zajęciu wynagrodzenia, oznaczeniu komornika itp.
Osoba ta czeka aż sprawa zostanie umorzona na skutek bezskuteczności i sprawa zostaje umorzona, ale wpis w świadectwie pracy pozostał. Dostaje nową pracę u innego pracodawcy i przedkłada rzeczone śiwadectwo pracy z wpisem o komorniku.
Według przepisów, nowy pracodawca zawiadamia komornika o zatrudnieniu dłużnika. Co dalej ? Jak wspomniałem egzekucja jest już umorzona. Czy komornik wznowi egzekucję ? Czy powiadamia wierzyciela o tym, że pojawiła się mozliwość ściągnięcia pieniędzy, czy też nie zrobi nic, ewentualnie odpisując pracodawcy, że egzekucję umorzono i nie będzie nic ściągał ?
Za wszelkie info wielke dzięki.

Najprawdopodobniej komronik pozostawi taką informację bez odpowiedzi, ewentualni poinformuje, że postępowanie egzekucyjne jest umorzone.

Dzięki za odpowiedź, ale czy znajdzie się ktoś, kto wie na pewno jak wyglądać będzie postępowanie komornika w takiej sytuacji ?

bim0003 napisał:
Witam, sprawa mniej więcej taka: pracownik pracuje w firmie "A". Do tej firmy wpływa zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę tego pracownika. Pracownik zwalnia się unikając spłaty. Otrzymuje świadectwo pracy z wpisem o zajęciu wynagrodzenia, oznaczeniu komornika itp.
Osoba ta czeka aż sprawa zostanie umorzona na skutek bezskuteczności i sprawa zostaje umorzona, ale wpis w świadectwie pracy pozostał. Dostaje nową pracę u innego pracodawcy i przedkłada rzeczone śiwadectwo pracy z wpisem o komorniku.
Według przepisów, nowy pracodawca zawiadamia komornika o zatrudnieniu dłużnika. Co dalej ? Jak wspomniałem egzekucja jest już umorzona. Czy komornik wznowi egzekucję ? Czy powiadamia wierzyciela o tym, że pojawiła się mozliwość ściągnięcia pieniędzy, czy też nie zrobi nic, ewentualnie odpisując pracodawcy, że egzekucję umorzono i nie będzie nic ściągał ?
Za wszelkie info wielke dzięki.

Bartata napisał:
Najprawdopodobniej komronik pozostawi taką informację bez odpowiedzi, ewentualni poinformuje, że postępowanie egzekucyjne jest umorzone.

Niezły patent. I co, komornik nie wznawia sam z siebie już nigdy? A czy ma obowiązek poinformować wierzyciela o takiej sytuacji, że powziął informację o zatrudnieniu dłużnika, skoro w danym momencie egzekucja jest umorzona?
Czy komornik nie ma obowiązku z urzędu wznowić egzekucji? Albo raz na jakiś czas wznowić np co 6, co 12 mscy?

Ad.1 Sam z siebie - nigdy.
Ad.2 Nie
Ad.3 Nie
Ad.4 Nie

No, to patent.
A jak w sprawach alimentacyjnych, czy te same odpowiedzi?

Tak, z tą tylko zasadniczą różnicą, że spraw alimentacyjnych nie umarza się z powodu ich bezskuteczności. A czy "patent" taki dobry nie mi oceniać, ale moim zdaniem ma dość "krótkie nogi".

witam mam pytanie dotyczące alimentów Od roku 2004 były mąż płaci mi alimenty tak jak mu się podoba chcę oddać sprawę w ręce komornika za zaległości i odsetki od opóżnień wpłat może komornik spowoduje że zacznie płacić regularnie . Ile lat wstecz komornik może ściągać zaległe kwoty i odsetki

Komornik będzie egzekwował te należności, o egzekujcę których Pani wniesie, oczywiście o ile będą znajdowały pokrycie w tytule wykonawczym (wyroku sądu). Organ egzekucyjny (komornik) nie bada kwestii ew. przedawnienia egzekwowanych roszczeń. Robi to dopiero sąd na skutek interwencji dłużnika.

dzięki mam tytuł wykonawczy z klauzulą ale czy trzy miesięczny okres przedawnienia może być zastosowany w mojej sprawie i czy alinenty mają pierwszeństwo przed innąegzekucją

czytałam na forum że jeżeli przez kilka lat nie jest prowadzona egzekucja to mogę żądać zaległości za 3 ostatnie lata prawdę mówiąc to było tyle informacji za i przeciw że już sama nie wiem

wiewiórka15 napisał:
czytałam na forum że jeżeli przez kilka lat nie jest prowadzona egzekucja to mogę żądać zaległości za 3 ostatnie lata prawdę mówiąc to było tyle informacji za i przeciw że już sama nie wiem

Dokładnie tak jest. Składając wniosek do komornika mozna ubiegać się o zaległe alimenty od trzech lat wstecz. Ponieważ alimenty ulagają trzyletniemu okresowi przedawnienia (krio)

Dokładnie, to jest inaczej. Należy napisać zazwyczaj ulegają przedawnieniu 3-letniemu.

Chyb, że ten termin, z uwagi na małoletniość uprawnionego pozostającego pod włądzą rodzicielską zobowiązanego, nie może rozpocząć biegu - art. 121 kc.

Więc jeśli tatuś ma płacić na dziecko niepełnoletnie, to na 95% nie ulegają 3-letniemu przedawnieniu.

można dochodzić rat bieżących i zaległości sięgające do trzech lat wstecz. Jeżeli chce się wiecej to należy uzyskać klauzulę na zaległości trwające dłużej niz 3 lata. Taka praktyka w moim pomorskim mieście

lili.doradca napisał:
można dochodzić rat bieżących i zaległości sięgające do trzech lat wstecz. Jeżeli chce się wiecej to należy uzyskać klauzulę na zaległości trwające dłużej niz 3 lata. Taka praktyka w moim pomorskim mieście

Co to za klauzula, przybliż ją nam "wieśniakom" z peryferii;D

Prowincjuszka z południowego zachodu też chętnie posłucha ;)

na poparcie moich wniosków przedstawiam wam sytuację, która miała miejsce: do kancelarii przyszła kobieta, która chciała wszcząć egz. alimentów: rata bieżąca + zaległości z 5 lat, ponieważ były mąż nie płacił żadnych kwot od lat 5. Pani przyjmująca wniosek powiedziała jej, że owszem może żądać wszczęcie egz. o raty bieżące, ale o zaległość tylko za 3 lata, ponieważ więcej nie może jej przyznać z uwagi na to, że jak powiedziała :alimenty ulegają przedawnieniu - art. 137 kodeks rodzinny i opiekuńczy. Jezeli życzy sobie, zeby egzekwowano za 5 lat to ma złożyć wniosek w sądzie o nadanie klauzuli wykonalności "w zakresie" egzekucji zaległości, które powstały od tego a tego dnia.Tak też zrobiła. O dziwo sędzia wydał taką klauzulę. Tu moje zdziwienie, skoro jest przedawnienie to jak to się stało, ze uzyskała klauzulę na zaległość starszą niż trzy lata. A zatem rafal 26, napisałam co wiedziałam z praktyki. Nie wiem, czy istnieje tutaj słuszność w postępowaniu pracownika kancelarii, a tym bardziej sędziego SR. Tak było i tyle. Zatem proponuje wiewiórka15 udaj się do komornika i się dowiedz jaka "praktyka" występuje u niego. Może jest inaczej, ponieważ co kancelaria to inne stosowanie prawa.

A i na koniec, chodzi mi o sprawy, które nie są już w toku, bo tu zaległości się nie przedawniają (np. sprawa u komornika toczy się już któryś rok), ale o nowo założoną sprawę.

Powrót