zajęcie wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku janaswslk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janaswslk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Dzis do zakladu pracy zostało doręczone pismo odnośnie zajęcia wynagrodzenia przez komornika sądowego.
Nie ukrywam, że byłem bardzo zdziwiony bo zadne pismo wczesniej do mnie nie dotarło.

Po powrocie do domu czekały na mnie dwa pisma od ww komornika.
Jedno z dnia 12.03.2018, ktore informowało mnie o kwocie do spłaty jak i wezwanie w celu złożenia wyjaśnień.
Drugie pismo z dnia 13.03.2018 o zajęciu wynagrodzenia za prace.

Czy nie powinienem mieć tygodnia na stawienie sie u komornika od dnia doręczenia czy po prostu zajęcie wynagrodzenia jest wysyłane z automatu i nikt nie potrzebuje moich wyjasnien?

Jeszcze jedno.
Jak ma się zajęcie komornicze przy najniższej krajowej gdzie mam zasądzone 800 zl alimentow na dwojke dzieci miesiecznie?

janaswslk napisał:
Czy nie powinienem mieć tygodnia na stawienie sie u komornika od dnia doręczenia
Wszystko jest w piśmie które otrzymałeś od komornika.
janaswslk napisał:
zajęcie wynagrodzenia jest wysyłane z automatu i nikt nie potrzebuje moich wyjasnien?

Co tu wyjaśniać ?

damian xxx napisał:
Wszystko jest w piśmie które otrzymałeś od komornika.

Co tu wyjaśniać ?

a to juz pytanie nie do mnie...

"na zasadzie przepisu art.761 kpc WZYWAM Pana do stawienia sie w ciagu tygodnia, liczac od daty doreczenia niniejszego wezwania do mojje kancelarii.........

celem zlozenia wyjasnien niezbednych do prowadzenia egzekucji.
w ranie niemoznosci stawienia sie w powyzszym terminie nalezy podac komornikowi dokladny adres pana zakladu pracy. W przypadku nieprzybycia lub nienadeslania wyjasnienia na pismie moze zostac nalozona grzywna w wysokosci do 2000zl"

Po prostu chcialbym sie dowiedziec czy nie powinienem w pierwszej kolejnosci dostac wezwania do ktorego moglbym sie jakosc odniesc badz samemu umowic z komornikiem odnosnie splaty zadluzenia w ratach.

Ostatnia edycja:
Komornik wysyła pisma informujące o wszczęciu egzekucji wg. wskazań wierzyciela .
Ty masz się stawić w kancelarii w celu aktualizacji lub podania np. adresu zakładu pracy , nr. konta bankowego , czy posiadanego majątku.
Wysyła zajęcia wcześniej , aby dłużnik nie miał czasu na ukrycie lub opróżnienie z posiadanych środków kont.
Co do alimentów , to mają pierwszeństwo .

janaswslk napisał:
Witam.
(..)
Nie ukrywam, że byłem bardzo zdziwiony bo zadne pismo wczesniej do mnie nie dotarło.
(..)

Przecież musiał być wcześniej doręczony nakaz zapłaty z sądu i jakoś się uprawomocnił i dostał klauzulę wykonalności? Komornik wszczyna postępowanie egzekucyjne na takiej podstawie na wniosek wierzyciela.
No chyba, że to olałeś/albo zostało doręczone niewłaściwie.

Ostatnia edycja:
Powrót