Zajęcie zeznania podatkowego przez komornika

• Autor wątku Autor wątku siwy83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwy83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam-mam pytanie odnośnie rozliczenia zeznania za rok 2012.
Mam zajecie komornicze w urzędzie skarbowym a moja małżonka nie,więc mam pytanie czy komornik weźmie wszystko,czy tylko zajmie moją część podatku.
a musimy się rozliczyć razem.

Ostatnia edycja:
na początek ustalmy czy wspólnota majątkowa jest?

zakładam że jest skoro piszesz o wspólnym zeznaniu, ale czasami trafiają sie podatnicy co dopiero po kilku latach uświadomiali sobie że skoro mają intercyzę to nie mogą sie wspólnie odliczać (i robili korekty za 5 lat wstecz).

jest wspólnota (intercyzy nie ma)

w tym roku planujesz złożyć wspólne zeznanie czy dwa indywidualne?

dlaczego "musicie"?

hmm oby tak było :) dziękuję za odpowiedź -dam znać jak bedzie po wszystkim
Pozdrawiam

Seb72 napisał:
w tym roku planujesz złożyć wspólne zeznanie czy dwa indywidualne?

dlaczego "musicie"?

no jak co roku rozliczamy sie razem a "musimy" tak napisałem ,bo raczej inaczej nie idzie skoro nie ma intercyzy a jesteśmy małżeństwem już parę ładnych lat i zawsze rozliczamy się"razem"

jeśli osoba niezadłużona figuruje po lewej (jako "podatnik"), a dłużnik po prawej (jako "małżonek") i podawane jest konto do zwrotów posiadane tylko przez niezadłużonego - wtedy jest wieksza szansa że urząd nie zajmie tego zwrotu

ministerstwo wyjaśniało kiedyś że małżonkowie sami wybierają kolejność kto po lewej kto po prawej

Komornik nie zajmuje zeznania, lewej czy prawej strony. Zajmuje wierzytelność, wskazując dłużnika jego dane, pesel.

Powrót