L
LLawyer
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 10 039
To kto ma Twoim zdaniem to ustalać, komornik czy zleceniodawca ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
kto ma Twoim zdaniem to ustalać, komornik czy zleceniodawca ?
Jeśli tak, czy kwota wolna od egzekucji jest w jakiś sposób do odzyskania od pracodawcy (czy od komornika)?
zleceniodawca, który absolutnie nie ma możliwości zweryfikowania czy to jedyne i powtarzalne źródło utrzymania zleceniobiorcy
LLawyer napisał:Z jakiego powodu ?
A skąd zleceniodawca ma wiedzieć czy ktoś nie pracuje równolegle u innego zleceniodawcy
No teraz to przeczysz sama sobie. Najpierw piszesz, że zleceniodawca może zweryfikować czy umowa-zlecenie jest jedynym źródłem utrzymania, potem jak pytam skąd ma wiedzieć czy nie ma dodatkowych umów-zleceń z innymi podmiotami to piszesz, że go to nie interesuje. No i ja się zgadzam, że go to nie interesuje ale skoro tak to jak ma weryfikować czy jego zlecenie stanowi jedyne źródło utrzymania.Wanda67 napisał:Zleceniodawcę nie interesuje zatrudnienie zleceniobiorcy w innej firmie .
zleceniodawca może zweryfikować, czy umowa - zlecenie jest jedynym zródłem utrzymania
czy jego zlecenie stanowi jedyne źródło utrzymania
I to jest właściwe rozwiązanie. Nie wiem dlaczego pani Wanda, nie chce przyjąć tego do wiadomości.Jeżeli dłużnik dowiaduje się o zajęciu zlecenia będącego jego jedynym źródłem utrzymania to on powinien interweniować u komornika by ten ograniczył zajęcie.
nie chce przyjąć tego do wiadomości
czy kwota wolna od egzekucji jest w jakiś sposób do odzyskania (...) (czy od komornika)?
Nie jest prawnikiem, więc na nic nie musi się powoływać. Wystarczy że napisze czy powie własnymi słowami. Ważne by wiadomo w czym jest meritum sprawy. Komornik czy jego pracownicy to rozumni ludzie. Jak trafi na życiowych ludzi, to dostanie kartkę papieru i jeszcze mu podyktują.Wanda67 napisał:We wniosku należy powołać się na art. 833 § 2(1) K.p.c 2(1) Kodeksu postępowania cywilnego
powie własnymi słowami
Wanda67 napisał:Wszystkie wnioski składane do komornika powinny mieć formę pisemną.