Zajęte konto przez komornika czyli blokada dochodu wynikającego z umowy-zlecenia..

• Autor wątku Autor wątku richat47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

richat47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie.
Mam taki oto problem,otóż w dniu 4 grudnia br.miast spodziewanego przelewu zastałem na swym koncie zero.
Mam tu pytanie czy komornik postąpił zgodnie z przepisami blokując mój dochód na koncie w banku Credit Agricolle?
Dodam,że dochód ten wynika z umowy zlecenie i stanowi mój jedyny dochód czyli jednym słowem mówiąc zostałem bez grosza przy duszy.
Mam również pytanie czy pracownik w banku postąpił właściwie zezwalając na egzekucję z mego konta,wiedząc,że przelewy przez pracodawcę sa dokonywane co tydzień i logiczne jest,że nie są one pochodną umowy o pracę,lecz umowy o dzieło,tudzież umowy zlecenia?
Proszę o określenie jak obecne przepisy prawa regulują relacje komornika z bankami i ile procentowo przy moim typie umowy-zlecenia można mi zabrać?
Rzeczą najistotniejszą w całym problemie jest to,że pracuję na umowie-zlecenie.Ten charakter zatrudnienia cechuje się tym,że mogą występować kilku tygodniowe przerwy w zatrudnieniu,toteż kiedy bym po kontakcie z komornikiem lub też wierzycielem nie mogę deklarować kwoty.Proszę o odpowiedź na te kwestie.

Witam nie wiem czy postapił wlaściwie czy nie ale w takiej sytuacji powinienes założyc konto w innym bankui poprosic zleceniodawcę o przesyłanie wynagrodzenia nadrugie konto najlepiej żony ,dziewczyny itp lub zalozyc sp zoo z Twoim 1% udzialem wtedy nie bedziesz widoczny w krs i będziesz działał jako nowa firma tzn bez zadłużenia

ale czy nie śledzi jak wiem bank przekazuje info na temat dłużnika komornikowi i czy banki między sobą nie wymieniają sie danymi swych klientów przez co komornik ma swobodny dostęp do danych?

Przeczytaj tematy przyklejone w dziale "Komornik i postępowanie egzekucyjne".
Tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.

Witam jeśli założysz konto na inną osobę to nie ma prawa Ci z niego nic zając ,a jeśli na Ciebie to na 80% tez nie zablokuje .Komornik wysyła do banku zapytania przewaznie raz na początku egzekucji i to tyle swoją drogą zawsze się mozesz z nim dogadac na splate pewnej kwoty w miesięcznych ratach wtedy na pewno nie będzie nic szukał,pozdr

sp zoo napisał:
zawsze się mozesz z nim dogadac na splate pewnej kwoty w miesięcznych ratach wtedy na pewno nie będzie nic szukał
Jesteś w dużym błędzie. Również polecam poczytać tematy przyklejone w dziale "Komornik i postępowanie egzekucyjne".

a dziś dzwoniłem do wierzyciela i za Chiny Ludowe nie chce ugody twierdząc,że mam wpłacić po 1300 złotych w 3 ratach.Pytam ją z czego?Z 6,5 netto za godzinę pracy na rękę.Takiej babie przydałoby się żyć za 15-18 złotych z OPS tak jak żyłem ja w latach kiedy ten dług który jest obecnie rósł i rośnie dalej.Wierzycielem jest EOS KSI Polska

jedz do komornika nie do wierzyciela powiedz jaki masz problem i ewentualnie jaką kwotę miesięcznie możesz spłacać

sp zoo napisał:
jedz do komornika nie do wierzyciela powiedz jaki masz problem i ewentualnie jaką kwotę miesięcznie możesz spłacać
Przestań wprowadzać w błąd, prędzej zaszkodzisz, niż pomożesz. Komornik działa na wniosek Wierzyciela i jest tym wnioskiem związany. Znaczy to, że nie do Komornika należy decyzja w jaki sposób, oraz z jakiego majątku ma dokonać zajęcia, ale do Wierzyciela. Tłumacząc łopatologicznie, jak Wierzyciel będzie "kazał" Komornikowi zrobić Ci "nalot" w mieszkaniu, to Komornik ma to zrobić i możesz sobie deklarować, dogadywać się, jednak Komornik i tak "wpadnie" na chatę bo tak mu "kazał" Wierzyciel i tak ma zrobić. Rozumiesz ?:)

A kto odpowie na pytanie: co z tego, że konto bankowe będzie (ewentualnie) odblokowane, skoro PRACODAWCA, na zlecenie komornika, nie będzie przelewał wynagrodzenia z "Umowy zlecenia" na to konto? Z tego co wiem, wynagrodzenie z umów - zlecenia i umów o dzieło zajmowane jest przez komornika W CAŁOSCI. Bez zostawiania "kwoty wolnej od zajęć". Czy to prawda?

Tak tylko,że teraz mam taki problem,że komornik mi wszedł na wypłatę u pracodawcy mimo iż wie,że pracuję na umowie zlecenie i dochód z niej jest jedynym mym źródłem dochodu

Cytuję tekst z odnośnika "Zajęcie wynagrodzenia": ... Co do zasady wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia podlega zajęciu w 100%. Jednak może zostać zajęte w 50% jeżeli dłużnik wykaże periodyczność umowy a przede wszystkim to że jest to główne a często jedyne źródło utrzymania. ... koniec cytatu.
Pytanie: jak saądzicie, na ile możliwość zajęcia tylko 50% wypłaty jest przez komorników stosowana? Czy "jedyne źródło dochodu dotyczy np. TYLKO mojej osoby czy gospodarstwa domowego (dochody żony)?

Zażądał ode mnie wyciągu z konta bankowego tłumacząc mi,że z chwilą wejścia na konto nie był w stanie stwierdzić czy jest to dochód wynikający z umowy zlecenia.Miał więc czarno na białym,że wynagrodzenie otrzymywałem co tydzień (pensja wynikająca z umowy o pracę wypłacana jest raz w miesiącu).
Widać wykorzystał to iście perfidnie wchodząc na zarobek u pracodawcy.Mało tego zobowiązał się wysłać do EOS KSI Polska moje pismo w którym proponowałem spłatę zadłużenia w miesiącu po 200 złotych,ale kiedy dzwoniłem w tym tygodniu do EOS KSI Polska kobieta od nich niejaka Pani Czerkas twierdziła,że żadnego pisma nie dostali.Ktoś tu robi mnie w konia,a konto jak mam zablokowane tak dalej mam zablokowane.Wchodząc mi na zarobek u pracodawcy być może działał na wniosek wierzyciela.Jedynym rozsądnym rozwiązaniem wg.mnie byłoby znaleźć jakiś bank,który udziela kredytów w takich kryzysowych sytuacjach jak moja

richat47 napisał:
Miał więc czarno na białym,że wynagrodzenie otrzymywałem co tydzień (pensja wynikająca z umowy o pracę wypłacana jest raz w miesiącu)
Wiesz, można wykonywać zlecenie u innego zleceniobiorcy a wynagrodzenie odbierać "do ręki" moim zdaniem taki wyciąg nie jest dostatecznym "dowodem" iż obecnie zajęte wynagrodzenie jest jedynym źródłem utrzymania.

Moje pytanie brzmi co mam robić w tym konkretnym przypadku.A zapomniałbym jeszcze o jednej sprawie.Otóż na tym piśmie powiadamiającym mnie i mego pracodawcę o wejściu na wypłatę widnieje numer mego starego dowodu osobistego.Mniemam,że znaleźli mnie albo na facebooku albo na nk,ale nie dysponują na tyle aktualnymi danymi-idzie więc komornik po najmniejszej linii oporu

Są dwie możliwości, często zleceniodaca ma wiedzę o tym, iż jest to jedyny dochód, więc może przekazywać komornikowi 50% wynagrodzenia. Druga możliwość, napisać stosowne pismo do komornika o zwolnienie 50% wynagrodzenia.

Powrót