Zakaz konkurencji

• Autor wątku Autor wątku nomore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nomore

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jestem w trakcie podpisywania umowy zlecenia b2b i dołączony do niej jest zakaz konkurencji. Znajduje się tam taki punkt:

3. W okresie obowiązywania niniejszej umowy oraz przez okres 2 lat po jej zakończeniu Zleceniobiorca nie będzie nakłaniał oraz nie będzie prowadził rekrutacji w celu zatrudnienia lub w celu prowadzenia jakiejkolwiek współpracy z pracownikami lub z innymi zleceniobiorcami XYZ oraz nie zatrudni na jakiejkolwiek podstawie oraz nie będzie udziałowcem, wspólnikiem, akcjonariuszem lub członkiem organu spółki, w której udziałowcem, wspólnikiem, akcjonariuszem lub członkiem organu będzie aktualny pracownik lub zleceniobiorca XYZ

Czy powyższy zapis zakazuje mi współpracy na zasadach b2b ze zleceniobiorcami firmy XYZ?

[EDIT]
Podaję sytuację o która mi chodzi:
Firma A wykonuje usługi dla firmy XYZ. Ja po rozwiązaniu umowy z firma XYZ chcę wykonywać usługi dla firmy A. Czy jest to możliwe?

Ostatnia edycja:
Tak, masz to czarno na białym - "nie będzie prowadził rekrutacji w celu zatrudnienia lub w celu prowadzenia jakiejkolwiek współpracy z pracownikami lub z innymi zleceniobiorcami XYZ"

Rovan napisał:
Tak, masz to czarno na białym - "nie będzie prowadził rekrutacji w celu zatrudnienia lub w celu prowadzenia jakiejkolwiek współpracy z pracownikami lub z innymi zleceniobiorcami XYZ"

A czy ten zapis nie dotyczy nakłaniania oraz prowadzenia rekrutacji a nie samej współpracy? Chodzi mi tylko o to czy ja będę mógł podjąć taka współpracę. Nie zamierzam nikogo namawiać ani rekrutować

Z zapisu jasno wynika, że jego celem jest zakaz podejmowania jakiejkolwiek współpracy z pracownikami i zleceniobiorcami XYZ.

Powrót