zakaz opuszczania kraju po 21.12.2007

• Autor wątku Autor wątku genszer17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

genszer17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
mam pytanie czy dalej obowiązuje ten zakaz po otwarciu granic?

A dlaczego miałby nie obowiązywać???

to znaczy że podczas kontroli np.w Hiszpanii sprawdzą moje dane i co zamkną mnie?deportują czy co ? :x

Może Hiszpanie Cię od razu nie deportują (nie wiem jaki jest tu obieg informacji) ale jak kiedyś wrócisz do Polski to musisz się liczyć z tym że możesz trafić do końca procesu do Aresztu Śledczego.

Shengen nie zawiera informacji o osobach , które mają zakaz opuszczania kraju, a z tej bazy korzysta się podczas kontroli obcokrajowców , a co za tym idzie podczas kontroli np. we wspomnianej Hiszpanii , policjant po prostu podziękuje i odda dokumenty , mało tego jeśli nie popełnisz wykroczenia to właściwie nikt się nie dowie , że w kraju Cię nie było .

Ale najlepiej nie ryzykować :)

[cytat="spamer"]jeśli nie popełnisz wykroczenia to właściwie nikt się nie dowie , że w kraju Cię nie było .[/cytat]

No chyba że zauważy organ prowadzący postępowanie np. chcący w tym czasie przeprowadzić czynność procesową w sprawie.

[cytat="kadi"]Może Hiszpanie Cię od razu nie deportują (nie wiem jaki jest tu obieg informacji) ale jak kiedyś wrócisz do Polski to musisz się liczyć z tym że możesz trafić do końca procesu do Aresztu Śledczego.[/cytat]tak tylko proces się jeszcze nie rozpoczął,śledztwo zawieszone z uwagi na to że głowny podejrzany się ukrywa,a ja piszę pisma do proroka i za każdym razem odmowa no chyba że zapłacę kaucję,i tak to trwa 3 lata i nie ukrywam że komplikuje mi to życie,a dodam że nie jestem już najmłodzy,i nie w głowie mi jakieś niepowroty tym bardziej że jestem w sprawie z pomówienia.

[cytat="spamer"]Shengen nie zawiera informacji o osobach , które mają zakaz opuszczania kraju, a z tej bazy korzysta się podczas kontroli obcokrajowców , a co za tym idzie podczas kontroli np. we wspomnianej Hiszpanii , policjant po prostu podziękuje i odda dokumenty , mało tego jeśli nie popełnisz wykroczenia to właściwie nikt się nie dowie , że w kraju Cię nie było .[/cytat]dzięki za odpowiedż ,gdzie można to sprawdzić?

Ale skoro się ukrywasz, czy tam ukrywa się ktoś w czyim imieniu piszesz i zawieszono wobec Ciebie postępowanie z tego właśnie powodu to na pewno zawieszając postępowanie prokurator wystąpił o wydanie listu gończego , bo taka jest procedura , a dodatkowo jeśli podejrzewa , że możesz przebywać poza granicami kraju , to pewnie wnioskował też o ENA , a poprzez ENA jesteś wpisany do Shengen , także strzeż się kontroli.

Witam
Też mam problem z zakazem opuszczania kraju. Ciągnie się to już 4 lata. Chcę jechać na wakacje do Włoch... autokarem. Też próbuję się dowiedzieć co jest kontrolowane podczas przekraczania granicy i czy wogóle te kontrole są .. przecież jesteśmy w Shengen. Skoro nie ma granic ... Fakt że autokar może zostać zatrzymany przez Straż Graniczną czy Policję, ale chyba żeby sprawdzić czy dana osoba ma zakaz opuszczania kraju trzeba sprawdzić to w jakimś systemie, a chyba nie każdy patrol jest w to wyposażony. Jakiegoś rentgena czy skanera w oczach też nie mają...
Czy został wdrożony system SIS II - tam również nie ma danych osób z zakazem???
Ja nie chce uciekać z kraju bo nie mam powodu - chcę tylko pojechać na wczasy i wypocząć!!!
Jak teraz w praktyce wyglądają te kontrole?
Help!!!!

Re:

[cytat="spamer":3lpsvib9]Ale skoro się ukrywasz, czy tam ukrywa się ktoś w czyim imieniu piszesz i zawieszono wobec Ciebie postępowanie z tego właśnie powodu to na pewno zawieszając postępowanie prokurator wystąpił o wydanie listu gończego , bo taka jest procedura , a dodatkowo jeśli podejrzewa , że możesz przebywać poza granicami kraju , to pewnie wnioskował też o ENA , a poprzez ENA jesteś wpisany do Shengen , także strzeż się kontroli.[/cytat:3lpsvib9]nie ukrywam się,i nie zrozumiałeś widocznie tego co pisałem wczesniej,list gończy jest ale za głównym podejrzanym,którego nie można namierzyć ,a śledztwo jest zawieszone z jego powodu,a mnie tylko chodzi o zakaz opuszczania kraju.

[cytat="wiza18":ikizyjre]Witam
Też mam problem z zakazem opuszczania kraju. Ciągnie się to już 4 lata. Chcę jechać na wakacje do Włoch... autokarem. Też próbuję się dowiedzieć co jest kontrolowane podczas przekraczania granicy i czy wogóle te kontrole są .. przecież jesteśmy w Shengen. Skoro nie ma granic ... Fakt że autokar może zostać zatrzymany przez Straż Graniczną czy Policję, ale chyba żeby sprawdzić czy dana osoba ma zakaz opuszczania kraju trzeba sprawdzić to w jakimś systemie, a chyba nie każdy patrol jest w to wyposażony. Jakiegoś rentgena czy skanera w oczach też nie mają...
Czy został wdrożony system SIS II - tam również nie ma danych osób z zakazem???
Ja nie chce uciekać z kraju bo nie mam powodu - chcę tylko pojechać na wczasy i wypocząć!!!
Jak teraz w praktyce wyglądają te kontrole?
Help!!!![/cytat:ikizyjre]
niestety nic sie nie dowiedziałem co powyżej,

[cytat="wiza18":2s8izb79]Skoro nie ma granic [/cytat:2s8izb79]
Śmiem twierdzić, że są.
[cytat="wiza18":2s8izb79]Jakiegoś rentgena czy skanera w oczach też nie mają... [/cytat:2s8izb79]
Organ, który zastosował ten środek zapobiegawczy poinformował o tym fakcie SG. Nie wiem, czy odnotowuje się to w SIS czy w innym systemie.

[cytat:1cep1flg]Co już wykrył System Informacyjny Schengen?
Od 1 września 2007 r. Polska korzysta z zasobów SIS1+ za pośrednictwem rozwiązania SISone4ALL. Dzięki polskim wpisom wynikającym z artykułów Konwencji Wykonawczej Schengen udało się za granicą (stan na dzień 19 grudnia br.) odnaleźć 38 osób poszukiwanych do aresztowania ekstradycyjnego, 2 osoby zaginione, 1 osobę będącą świadkiem wzywanym do stawienia się przed organami sądowymi, 226 poszukiwanych pojazdów, 1 poszukiwany dokument tożsamości i 3 tablice rejestracyjne.
Na podstawie wpisów wprowadzonych do SIS przez Polskę i inne państwa strefy Schengen, polskie służby zatrzymały 82 osoby poszukiwane do aresztowania ekstradycyjnego, zidentyfikowały 4262 osoby objęte zakazem wjazdu do państw strefy Schengen, odnalazły 21 osób zaginionych, 226 osób będących świadkami wzywanymi do stawienia się przed organami sądowymi, 268 poszukiwanych pojazdów, 374 poszukiwane dokumenty tożsamości oraz 38 poszukiwanych tablic rejestracyjnych. [/cytat:1cep1flg]
Źródło: Biuro Pełnomocnika Rządu ds. SIS i VIS - Władza Wdrażająca Programy Europejskie (MSWiA)

4262 osoby objęte zakazem wjazdu do państw strefy Shenegen... czy to nie jest róznoznaczne z zakazem opuszczania kraju??

Powrót