Zakaz podpisania się pod własną pracą - czy zgodny z prawem?

• Autor wątku Autor wątku Jarosław Szurszewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarosław Szurszewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Od jakiegoś czasu pracuję na umowę o dzieło, wcześniej prowadziłem działalność gospodarczą. Tworzę reportaże weselne (montaż).

Zleceniodawcy zaznaczają w umowach, że NIE WOLNO MI podpisać się pod pracą, ani podać linku do mojego montażu, ponieważ w materiał jest ich i nie mam do nich żadnych praw.

Jest to dość uciążliwe bo nie pozwala tworzyć portfolio stąd moje pytanie:

Czy aby na pewno nie mam możliwości podlinkowania materiału z adnotacją, że montaż wykonany na zlecenie firmy X?

Bardzo proszę o odpowiedź jednoznaczną, bo to co czytam w różnych materiałach, a to co mam w umowie wydaje mi się kłócić. Niestety sam tego nie rozwiążę.

Zależy od zapisów umowy, należą Ci się prawa autorskie osobiste do oznaczania dzieła. Ale w umowie mogłaś przekazać ich wykonywanie zamawiającemu - podaj konkretny zapis umowy lub wrzuć jej skan.

Powiedz tez czy w umowie jest info o przekazaniu praw majątkowych z Ciebie ma nich?

wolfmat napisał:
... Ale w umowie mogłaś przekazać ich wykonywanie zamawiającemu ...
Tutaj raczej moglibyśmy mieć do czynienia ze zobowiązaniem do nie wykonywania praw autorskich osobistych, rzecz dotyczy oznaczenia autorstwa. Niezbędne jest dokładne zacytowanie odpowiednich regulacji w umowie.

"Z chwilą przejęcia Dzieła przez Zamawiającego, bez zastrzeżeń, następuje automatycznie przeniesienie na niego autorskich praw majątkowych i praw pokrewnych )w tym wyłączne prawa do zezwalania na wykonywanie zależnych praw autorskich oraz przenoszenia praw nabytych na podstawie tej umowy na inne osoby) do Utworu, wraz z prawem dokonywania w nich zmian oraz prawem własności egzemplarzy tych utworów zakresie określonym w pkt. 2 , bez konieczności składania w tej sprawie jakichkolwiek dodatkowych oświadczeń woli przez strony."

Nie ma tutaj mowy o zobowiązaniu się do nie wykonywania praw osobistych. Jeśli jest to jedyny taki zapis w umowie możesz spokojnie podpisywać się pod utworami, wskazywać siebie jako ich autora. Jakiekolwiek usunięcie tego podpisu przez osoby trzecie bez Twojej zgody daje ci prawo do roszczeń cywilnych jak również jest przestępstwem.

A co w przypadku zapisu
"Wykonawca zobowiązuje się nie udostępniać materiału przekazanego przez Zamawiającego na dysku pod groźbą kary w kwocie..."

Surowy materiał otrzymuje na dysku zleceniodawcy. Jednak czy w takim przypadku po zmontowaniu materiałów nadal dotyczy ich owy zapis czy też wykonany montaż automatycznie nadaje materiałom nowy status i zapis ogranicza się jedynie do materiału nie zmontowanego?

Czyli musi figurować wyraźny zapis, że ja jako Wykonawca zobowiązuje się zrzec wykonywania praw autorskich osobistych, żeby nie móc się podpisać pod pracą?

Ostatnia edycja:
Jak wynika z Twoich informacji tutaj powstaje utwór zależny o ile Twoje działanie możemy uznać za twórcze. Prawa do materiałów dostarczonych przez zleceniodawcę pozostają przy min i co do zasady niewolno Tobie bez jego zgody nimi rozporządzać ani korzystać.
Jarosław Szurszewski napisał:
... "Wykonawca zobowiązuje się nie udostępniać materiału przekazanego przez Zamawiającego na dysku pod groźbą kary w kwocie..."
Ten zapis jest tylko powtórzenie obowiązków i praw wynikających z Ustawy, na przykład prawa producenckie - Art. 91. ust.3. Prawa autorskiego.
... Jednak czy w takim przypadku po zmontowaniu materiałów nadal dotyczy ich owy zapis czy też wykonany montaż automatycznie nadaje materiałom nowy status i zapis ogranicza się jedynie do materiału nie zmontowanego?...
Konsekwencją tego o czym napisałem na początku, nawet bez przenoszenia praw autorskich majątkowych, na rozporządzanie i korzystanie ze zmontowanego materiału (utworu zależnego) niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego (materiałów dostarczonych). W podpisie musi być wskazany ich autor.
...
Czyli musi figurować wyraźny zapis, że ja jako Wykonawca zobowiązuje się zrzec wykonywania praw autorskich osobistych, żeby nie móc się podpisać pod pracą?