Zakaz prowadzenia a prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku Maciunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry wszystkim.Mam następujące pytanie.Zostałem skazany z art 178a par 2KK za jazdę na rowerze pod wpływem alkocholu.I wyrok mam następujący "na podstawie art 42 par 1 i art 43 par 1 pkt 1KK orzeka się wobec oskarżonego środek karny w postaci zakazu prowadzenia wszelakich pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym na okres 1 roku..." I teraz mam nastepujące pytanie.Czy mimo to mogę zacząc kurs na prawo jazdy.Wiem że ktoś w innym temacie napisał że z takim zakazem zdał nawet egzamin.I że nie jest to do końca zgodne z prawem.A jezeli ja bym zaczoł kurs tak żeby egzamin mieć ustalony po minięciu mi zakazu czy to przejdzie.I czy wogule przejdzie powiedzmy zdanie egzaminu na zakazie ale do minięcia zakazu nie jeżdzenie samochodem.Czy te zakazy są sprawdzane przez ośrodki egzaminacyjne i firmy kursujące??Bede wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam.

RE: Zakaz prowadzenia a prawo jazdy.

Nie narażając się na odpowiedzialność karną możesz robić część teoretyczną kursu.
Prowadzenie pojazdu mechanicznego w ruchu lądowym - nawet w ramach kursu, czy egzaminu - będzie oznaczało złamanie zakazu i kłopoty z art. 244 k.k.

Jak wspomniałeś, była już o tym mowa na forum.

RE: Zakaz prowadzenia a prawo jazdy.

To jeszcze jedno.Po jakim okresie moja kartoteka zostanie wyczyszczona a przestępstwo za które zostałem skazany zostanie uznane za Niebyłe??Zakaz mija mi 10 Listopada 2009 r.

Ps.czyli fakt faktem prawko moge zrobić jeżeli nie sprawdzi nikt moich zakazów z tym że z ryzykiem że jak ktos sprawdzi to dostane wyrok za podpisanie dokumentu niezgodnego z prawdą i załamanie zakazu??

Aby ocenić kiedy możliwe będzie zatarcie skazania trzeba znać całość rozstrzygnięcia o karze, środkach karnych i ewentualnych środkach probacyjnych (czyli cały wyrok). Zresztą temat ten był wałkowany na forum wielokrotnie i na różne sposoby. Wystarczy poczytać ze zrozumieniem.

Powrót