Zakaz prowadzenia pojazdów, a wyrobienie prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku pikolo6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pikolo6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Posiadam prawo jazdy kat. A1. Miałem wypadek w wieku 16 lat dokładnie X.2007, odpowiadałem jako osoba nieletnia i sąd parę dni temu orzekł zakaz prowadzenia pojazdów.
Czekam teraz na uprawomocnienie wyroku.
1. Poprzez wyrok sądu nie jest określone no jaki czas jest zakaz, więc ile on będzie trwał?
2. Czy po jakimś określonym czasie mogę wystąpić o zniesienie zakazu?

w art. 14 wyczytałem, że:
2. Dane osobowe nieletniego, o którym mowa w art. 1 ust. 2 pkt 6, usuwa się z Rejestru:
1) po ukończeniu 18 roku życia przez nieletniego, wobec którego wykonywane były środki wychowawcze

znaczy to, że gdy osiągnę wiek 18 lat. (koniec stycznia 2009r) zakaz prowadzenia pojazdów będzie już nie aktualny?

Będzie trwał do 21 roku życia, chyba że sąd wcześniej go uchyli.
Wydaje mi się, że w kazdym czasie można się starać- art. 79 ustawy o nieletnich.

Jak sądzicie dało by radę aby po 6 miesiącach uchylili zakaz? Powodem jego wdania było, że odjechałem z miejsca zdarzenia(potrącenie motocyklem, posiadam PJ A1) lecz po 30 minutach już zgłosiłem się z powrotem na policję. W styczniu mam 18 chciałbym wyrobić prawo jazdy abym mógł dojeżdżać przede wszystkim do szkoły bo mam spory kawałek do niej a do najbliższego przystanku 4km, tak więc prawko przydało by się bardzo.

Trudno powiedzieć. Można próbować.

Powrót