Zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych kategorii B ... ale

• Autor wątku Autor wątku Elber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elber

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam pytanie ... ostatnio trochę narozrabiałem, czego bardzo żałuję, otóż prowadziłem auto mając 0,65 promila i nie mając 18 lat... mam 17 lat. Dotychczas nigdy nie byłem karany. Składałem zeznania i teraz mi przyszedł wniosek z prokuratury o umorzenie postępowania karnego. Prokuratura wnosi o:
1. warunkowe umorzenie postępowania karnego
2. wyznaczenie - na podstawie art.67§1 kk - okres próby) na 2 lata od uprawomocnienia się orzeczenia,
3. oddanie podejrzanego - na podstawie art.67§2 kk - pod dozór kuratora.
4.-
5.-
6.-
7.- orzeczenie - na podstawie art.67§3 kk i art.39§ pkt.3 kk - zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych kategorii B na okres 1 roku.

I teraz moje pytanie, na jaki okres dostanę kuratora bo nie pisze. I jeżeli nie mam 17 lat czyli jeszcze nie mam prawa jazdy, dostałem zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych kat. B na okres 1 roku czyli to znaczy ze od uprawomocnienia się wyroku czyli np. za 2 tygodnie to będzie 23.10.08 to że przez rok czyli do 23.10.09 nie będę mógł zrobić prawa jazdy czy od moich 18-tych urodzin przez rok czyli na 19 urodziny ??
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

[cytat:1u3hkqv9]na jaki okres dostanę kuratora bo nie pisze[/cytat:1u3hkqv9]

Zgodnie z Art. 67 par. 2
[cytat:1u3hkqv9]Umarzając warunkowo postępowanie karne, sąd może w okresie próby oddać sprawcę pod dozór kuratora [/cytat:1u3hkqv9]
A więc w twoim wypadku będą to 2 lata.

Jeżeli dostałeś zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych kategori B przez okres jednego roku to oznacza to, że od chwili uprawomocnienia się orzczenia przez okres jednego roku nie możesz prowadzi pojazdów mechaicznych kategori B.

Pozdrawiam

Powrót