Zakaz prowadzenia pojazdów

• Autor wątku Autor wątku boras1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boras1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Problem przedstawia się następująco: 28 grudnia 2007 zostałem zatrzymany podczas prowadzenia pojazdu po wpływem środka odurzającego. Zostałem skazany na:
- 4mce/3lata,
- opłaty na rzecz stowarzyszenia ofiar wypadków,
- 2 lata zakazu prowadzenia pojazdów.
Za niecały miesiąc mija rok od momentu zatrzymania prawa jazdy. Słyszałem, że jeżeli nie spowodowało się wypadku ani nie stworzyło bezpośredniego niebezpieczeństwa w ruchu, to po roku od momentu zatrzymania prawa jazdy można ubiegać się o uznanie kary za wykonaną.

Czy to prawda?

Jeśli tak to w jaki sposób można się o nie ubiegać?

Pozdrawiam

Przepis mówi faktycznie, że Sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środki karne wymienione w art. 39 pkt 1-3, uznać je za wykonane, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok (Twój środek karny to art. 39 pkt 3)
Ale Ciebie to nie dotyczy - cyt. ...zostałem zatrzymany podczas prowadzenia pojazdu po wpływem środka odurzającego. Zostałem skazany... ponieważ przepisu tego nie stosuje się do sprawcy będącego pod wpływem środka odurzającego.

ps. znów cyt. ...Słyszałem, że jeżeli nie spowodowało się wypadku ani nie stworzyło bezpośredniego niebezpieczeństwa w ruchu... - masz orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów więc te przesłanki narażają raczej na zastosowanie kolejnej odpowiedzialności karnej z art. 244 kk

Oki dzięki beonda.

Nie wiecie Państwo czy jest jakakolwiek szansa zmniejszenia aktualnego wyroku do 1 roku?
Mój znajomy niedawno jechał pod wpływem tego samego środka (THC) z większym stężeniem we krwi niż ja i dostał tylko rok... Czy w taki sposób mogę argumentować prośbę o zmniejszenie wyroku? (apelacja czy coś takiego...)

z góry dzięki

pozdrawiam

Jeśli wyrok jest prawomocny to nie może Pan już apelować. Nie może też Pan skrócić zakazu.
Jedyna możliwość to wnoszenie o łaskę do Prezydenta, ale prawdopodobieństwo skrócenia w ten sposób to jak 6 w totku.

dzięki za odpowiedź

koniec tematu

Powrót