zakaz prowadzenia...

• Autor wątku Autor wątku belton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

belton

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam

mam takie pytanie, wobec mnie zostal orzeczony zakaz poruszania sie wszelkimi pojazdami mechanicznymi

czy to oznacza, ze rowerem takze jezdzic nie moge?

z gory dzieki

a ja mam zakaz na pojazdy silnikowe.... czyli rowerem moge jeździć ?? chodziz na nim mnie złapali po pijaku....

Proszę nie dublować tego pytania - Y

jesoo- ludzie...- myślcie....!- a czy rower ma silnik?

No ale zeby później nie było... jak mnie np zatrzymają na rowerze to pokarze mi im te karteczke i zapytam czy rower ma śilnik:P hehe

Skoro wobec ciebie zastosowany jest zakaz prowadzenia okreslonych pojazdow to w systemie KSIP jest to odnotowane i policjat sprawdzając Cię ma o tym informację...- więc nic nie musisz mówić...:)

aha, dzieki wlasnie to chcialem wiedzieć. Czyli nie musze sie bać jeździć rowerem ?? oczywiście po trzeźwemu.... :)

kurde ale lipa, no zeby nie mozna bylo sie nawet rowerem poruszac.. :roll:

Jeżeli Kolega uważa, że to ogólnie "kurde lipa" - to proszę się przesiąść np. na hulajnogę, deskorolkę itp. dla poprawienia samopoczucia.

witam mam takie pytanie we wrzesniu zatrzymała mnie policja wynik badania 0.26 drugie badanie za 15 minut 0.21 samoukaranie wyrok 12 miesiuecy zakaz poruszania sie samochodami!! wyrok uprawomocnił sie 6 grudnia prawko zabrała mi policja dopiero w marcu to od kiedy moge przystąpic do egzaminu po 6 wrzesnia tak jak wyrok sie uprawomocnił?? druga sprawa teraz mnie chca ukarac z art.244 za niestosowanie sie do zakazów sądowych zawiasy 6 miesiecy na 3 lata!! a ja mam dobra prace niechce jej stracic ale musze pare kilometrów samochodem słuzbowym jechac codzienie czy sąd moze mi skrucic okres kary zakazu jazdy dzieki tylko tej pracy spłaciłem grzywny!! i moge sie utrzymac czy sąd skruci mi zakaz jazdy jak o takie cos mozna wystąpic do sądu?? dziekuje z góry za pomoc!:)

Tak dla jasności. Rower składa się z określonych mechanizmów, ale nie jest to pojazd mechaniczny w rozumieniu prawa karnego.

Sąd nie ma prawa skrócić okresu zakazu orzeczonego za czyn popełniony w stanie nietrzeźwości lub po użyciu alkoholu. Teoretycznie rzecz biorąc możesz ewentualnie starać się o ułaskawienie przez Prezydenta RP w tym zakresie, ale ułaskawienie nie jest obligatoryjne.

Co do czasu trwania zakazu:jeżeli Sąd w wyroku orzekając zakaz zobowiązał Cię do zwrotu dokumentu prawa jazdy do urzędu a Ty tego nie zrobiłeś i trafiło ono do urzędu dopiero po interwencji Policji to zakaz skończy Ci się po upływie roku od zabrania Ci dokumentu.

ktos mlody: Sąd już wydał swoje postanowienie i nie da rady tego skrócić. Wyrok to wyrok!!!
Wspaniale że masz dobrą pracę ale jeżeli jeszcze raz złapią cię w okresie próby jak jeżdzisz bez uprawnień to znowu dostaniesz wyrok w zawieszeniu lub nie. Jeżeli w zawieszeniu to i tak sąd który wydał pierwszy wyrok wystosuje wobec ciebie obligatoryjne wykonanie kary (art. 75 kkw) wcześniej warunkowo zawieszonej czyli na 6 mc pójdziesz do więzienia. Perspektywa niezbyt optymistyczna ale tak już jest jak sie łamie prawo. Masz wyjście tylko takie żeby przerzucic się na taksówki lub komunikacje autobusową jeżeli nie chcesz mieć większych kłopotów i pół rokuz życiorysu wyciete.
Powodzenia

Powrót