Zakaz prowadzenia ..

• Autor wątku Autor wątku mariusz18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ja z takim zapytaniem, np. zostając ukaranym przez sąd wyrokiem na podstawie art. 87§3 kw, czyli prawdopodobnie brakiem upoważnień do kierowania pojazdem, i zostając zatrzymanym, kierując tym pojazdem znajdując się w stanie po spożyciu alkoholu. Sąd orzeka mi zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres 10 miesięcy.

Mianowicie, czy ten wyrok zaczyna się od dnia oznajmienia wyroku ? . Bo drugą zasadniczą sprawą jest inny podpunkt z wydanego wyroku ( art. 29§3 kw ) , o obowiązku zwrotu dokumentu, czyli - prawa jazdy .

Co w momencie gdy ta osoba zostaje zatrzymana, bez zezwolenia na prowadzenie, i będąc po spożyciu alkoholu. Otrzymuje zakaz, który jest ważny od wydania wyroku, czy zwrócenia dokumentu ? .

Bo tak na chłopski rozum, zatrzymują mnie, i nie mam uprawnień, plus jazda po spożyciu tak jak napisane powyżej. Wydają wyrok, ale nie moge zwrócić im dokumentu, ponieważ takiego nie posiadam. Gdy zdam egzamin po tych 10 miesiącach orzeczonej mi kary, nie będzie problemu, czy dopiero po dostarczeniu dokumentu ( art. 29§3 kw ), uznają sprawę za kompletną, i podpunkt o " zakazie prowadzenia .. " ruszy z " miejsca " i od tego momentu zakaz zacznie obowiązywać ? .

P.S. W odpisie z wyroku jest to oznajmione w 2 innych punktach:

II. Zakaz prowadzenia [...] na okres 10 miesięcy .
III. Obowiązek zwrotu dokumentu ..

Zakaz obowiązuje w takim wypadku od uprawomocnienia się wyroku, przy czym dopóki nie zwrócisz prawa jazdy bądź nie złożysz oświadczenia w urzędzie (pod rygorem odpowiedzialności karnej zapewne), że dokument prawa jazdy utraciłeś - termin zakazu nie biegnie.

Czyli jeśli wyrok się uprawomocni a Ty nie załatwisz sprawy w urzędzie to zakaz będzie Cię obowiązywał (czyli np. kierowanie pojazdem wbrew zakazowi oznaczać będzie co do zasady zarzut popełnienia przestępstwa z art. 244 k.k.), ale mimo że będą upływały dni z obowiązującym zakazem to ciągle będzie pozostawało 10 miesięcy zakazu do wykonania (art. 29 par. 3 k.w.).

Powrót