Zakaz uczestnictwa w licytacji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku Karo7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karo7

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Jak w temacie - interesuje mnie sytuacja, w ktorej wygrywam licytacje, ale z jakiegos powodu nie wplacam kwoty za przedmiot licytacji. W KPC znalazlem jedynie informacje, ze przepada rekojmia - oczywiste, zrozumiale, co do tego nie mam watpliwosci. Jednak w luznych rozmowach w sądzie, uslyszalem, ze taka osoba ma zakaz uczestnictwa w licytacji. Nie moge znalezc podstawy prawnej wspomnianego zakazu ani jego zakresu. Czy oznacza to, ze ta osoba nie moze wziac udzialu w "przywroconej" 1 licytacji dotyczacej tego samego przedmiotu, czy zakaz ten ma szerszy zakres?

Z gory dziekuje!

W przetargu nie mogą uczestniczyć... licytant, który nie wykonał warunków poprzedniej licytacji ....
- tak na szybko

KPC Art. 976. § 1.977) W przetargu nie mogą uczestniczyć: dłużnik, komornik, ich małżonkowie, dzieci, rodzice i rodzeństwo oraz osoby obecne na licytacji w charakterze urzędowym, licytant, który nie wykonał warunków poprzedniej licytacji, osoby, które mogą nabyć nieruchomość tylko za zezwoleniem organu państwowego, a zezwolenia tego nie przedstawiły. § 2. Stawienie się jednego licytanta wystarcza do odbycia przetargu.

To samo napisałem ... choć sugerowałem samodzielne odnalezienie konkretnego artykułu skoro już pytający przeglądał kpc - sprowadziło by się to do kopij - wklej w google.

haha, rzeczywiscie...wybaczcie - jako ktos, kto na codzien interesuje sie prawem karnym, oczekiwalem jak krowie na rowie "zakaz" "na tyle i tyle" "dotyczy tego i tego" [...]

mysle, ze reszte raczej znajde sam - jeszcze raz dziekuje!

edit: po lekturze komentarza nadal nie mam pewnosci co do zakresu - rozumiem, ze po prostu nie moge wziac udzialu w kolejnych licytacjach tego samego przedmiotu, natomiast nie ma przeszkod aby uczestniczyc w innych - tak?

Ostatnia edycja:
Witam!
A ja chciałem dopytać bo wychodzi że najbliższa rodzina nie może brać udziału w licytacji.Co w sytuacji gdzie rodzeństwo jest właścicielem mieszkania po 1/2 lub matka z córką.Jak druga osoba może kupić zadłużona drugą połowę? Czy jest to wogólę możliwe.Czy można to kupić bezpośrednio u wierzyciela?Czy może tylko od nowego nabywcy.

Pozdrawiam
EndyBolo

no coz, najprosciej byloby dogadac sie, zeby ktos znajomy to kupil a potem odsprzedal - ale moze kpc daje inne mozliwosci, nie wiem - poczekajmy na ekspertow.

W kpc i komentarzach ( starsze są w necie ) jest wyraźnie napisane kto może a kto nie
- tego się trzymajmy.
W razie wątpliwości najlepiej podejść w dzień przyjęć do komornika, zadać pytanie - powinien wiedzieć jaki stosunek ma jego sr do nieujętych w kpc członków dalszej rodziny
- przejrzyściej nie da się tego napisać
Powinno obejść się bez przeszkód nawet jak na nieciekawego komornika trafi - bo to udział - byleby komornik a nie asesor.

LLawyer - mozesz prosze, pomoc mi jeszcze w kwestii zakresu zakazu? Szerzej opisalem w poscie wyzej, dziekuje.

natomiast nie ma przeszkod aby uczestniczyc w innych - tak?
- w/g kpc ... no, nie ma

do tego samego wniosku doszedlem. bede musial pogrzebac i popytac ludzi, ktorzy siedza w temacie - wrzuce tutaj swoje wnioski, moze komus sie przyda. jeszcze raz dziekuje za pomoc!

KPC w tej sprawie jest nie precyzyjne. Nawet sędziowie mają z tym problem. I bardzo często odczytują paragrafy z KPC bezmyślnie. Gdyby przyjąć, że osoba która nie wykonała warunków poprzedniej licytacji byłaby dożywotnio wykluczona z udziału w innych następnych licytacjach nie dotyczącej tej samej sprawy, byłoby to nie zgodne z konstytucją i byłaby to najwyższa z kar dotyczącego praw człowieka, bez możliwości ubiegania się o jej złagodzenie lub zniesienie. Teza druga: osoba która bierze częsty udział w licytacjach nie wykonała warunków licytacji, ale nastąpiło to po minimum 6 miesiącach-uprawomocnienie się Postanowienia, a międzyczasie brała udział w innych licytacjach i spełniła warunki. Zgodnie z literą prawa poprzednią licytacje spełniła i może w dalszych uczestniczyć, pomimo że nie wykonała tej z przed pół roku. Pomimo że KPC nie precyzuje tego zagadnienia, to należy zastanowić się jaki cel miał Ustawodawca aby ten zapis wystąpił. Cel jest tylko jeden, aby zaspokoić wierzyciela w krótkim terminie. Osobie która wylicytowała i nie wpłaciła pozostałej kwoty ceny nabycia, zależy na przewlekaniu postępowania do skutku.Wobec powyższego nie ma takiej obawy, że ta sama osoba będzie to samo robiła w innych sprawach.

Powrót