Zakaz wychodzenia na przerwach, a zarządzenie Ministra

• Autor wątku Autor wątku kavil5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kavil5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
W mojej szkole wprowadzono zakaz wychodzenia na przerwach - ma to sprawiać byśmy nie opuszczali terenu szkoły, nie szli do sklepów, nie palili,nie zaczepiali starszych. Guzik daje - wszyscy wychodzą oknami. Szkoła jest zamykana. Dotyczy to gimnazjum. Napisaliśmy petycję do dyrekcji. Dziś pani dyrektor otworzyła na jednej przerwie i stała z nauczycielką na podwórzu. Większość wyszła wcześniej - poza teren (było otwarte) - jeden po powrocie coś tam odpyskował i dyrektor, że nie otworzy szkoły na przerwach do końca czerwca. Stąd moje pytanie. Czy: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 17 sierpnia 1992 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny w szkołach i placówkach publicznych.
jest nadal aktualne? Chodzi mi o punkt, że jeśli warunki na to pozwalają należy zapewnić wyjście na powietrze. Czy jest coś zezwalające na niestosowanie tego, a jeśli to już nie obowiązuje czy jest coś na co możemy się powołać?

Nie można zamykać takiej placówki jak szkoła, godzi to w przepisy przeciw pożarowe i w podstawowe prawa konstytucyjne jak wolność. Jeżeli szkoła jest zamknięta, ja dzwoniłbym na policję, lub poinformował rodzica, aby zadzwonił. Mandat naruszający przepisy p.poż. może nałożyć też strażak PSP.

Co jak wybuchnie pożar? Dyrektorka będzie biegała z kluczami i otwierała wszystkie drogi ewakuacji? Paranoja.

Jak dla mnie należy się surowa kara za taką ignorancję, która jest próbą wychowania.

Powrót