Zakaz zbliżania

• Autor wątku Autor wątku marcin8181
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin8181

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam serdecznie. Moja sprawa wygląda troszkę dziwnie (tak mi się przynajmniej wydaje). Od dnia 01 lipca 2022 do dnia 10 sierpnia 2022 r. pewna osoba groziła mi kilka razy w następujący sposób:
- smsy o treści " spalę cie k....o obiecuję ci to" , z....ę cię itp.
- mijaliśmy się na chodniku a po kilku minutach sms "miałem dla ciebie niespodziankę" a po ok. godzinie jadąc rowerem spotkałem go więc zapytałem spokojnie o co mu chodzi a on wyciągnął nóż i próbował mnie nim trafić. Zdążyłem uciec i zawiadomić Policję. On się oddalił a Panowie policjanci powiedzieli, że mogę złożyć zawiadomienie na komendzie ale, że nie było świadków sporządzono tylko notatkę.
- wracając w nocy z osobą która też zna tego gościa ponownie mnie zaatakował. Kilka razy mnie popchnął, raz delikatnie trafił w głowę. Udało mi się zadzwonić na Policję.Przyjechali Panowie i ( tutaj właśnie mnie zaskoczyli) wytłumaczyłem im, że ten gość mi groził, że toczy się przeciw niemu postępowanie, że to ja ich wezwałem itd) i dostałem mandat karny 100 zł za używanie wulgaryzmów gdzie nawet nie krzyknąłem. Jemu chyba też jakiś mandat a jedynego świadka tylko spisali.
Świadek ten nie chciał mieszać się w tą sprawę bo dobrze nas zna. Gdy dostał 2 razy awizo z poczty wiedział że to wezwanie na przesłuchanie więcnie odbierał poczty. Policjant telefonicznie kontaktował się ze świadkiem a ten znowu, że nie będzie się mieszać. Dostaję postanowienie z prokuratury o umorzeniu dochodzenia. ( świadek mówi że nie chce a prokurator odpuszcza) ????? Piszę zażalenie do sądu który uchylił postanowienie i wreszcie prokurator wysłał policję do miejsca zamieszkania świadka i przesłuchali go. Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie z prokuratury o przesłaniu do sądu wniosku o skazanie bez przeprowadzania rozprawy i ukaranie oskarżonego grzywną 150 stawek dziennych po 10 zł każda, oraz obciążyć kosztami postępowania. W uzasadnieniu jest napisane, że ww kara a postawa oskarżonego wskazuje, że cel postanowienia zostanie osiągniety a dokładnie tydzień po otrzymaniu tych dokumentów koleś znowu na ulicy skacze do mnie z łapami. Chciałbym uzyskać zakaz zbliżania sie. Jak to zrobić??? Każda odp. jest dla mnie bardzo istotna więc z góry dziękuje.

Powrót