Zakaz znaków wodnych allegro

• Autor wątku Autor wątku Sison
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sison

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Allegro z końcem lutego w swoim regulaminie zakazało wystawiania produktów z zdjęciami na których są logo, napisy i znaki wodne.

Najbardziej oburza mnie zakaz umieszczania znaków wodnych na zdjęciach.
Czy mogą w taki sposób ograniczyć zawartość zdjęć?
Wkładam dużo pracy w zrobienie i edytowanie zdjęć i nie chcę aby zostały użyte przez kogoś innego.
Dodatkowo zważywszy na fakt monopolu allegro, dużym utrudnieniem będzie dla mnie zakończenie sprzedaży w tym miejscu.

Spodziewałem się odpowiedzi, że mogą u siebie robić co chcą, ale nie do końca zawsze tak jest. Co by było gdyby zakazali umieszczać zdjęć z modelkami o czarnym kolorze skóry?

Moim zdaniem znak wodny umieszczony w odpowiednim miejscu zdjęcia niejako chroni i znacząco wpływa na niechęć innych osób do jego użycia zwłaszcza w celach handlowych - moja konkurencja, ale nie zaburza koncepcji zdjęcia.
Ponadto przy obecnym algortmach googla, chcę mieć maksymalnie niepowtarzalne zdjęcia, więc nie chciałbym aby pojawiały się na zagranicznych serwisach.

Ostatnia edycja:
Sison napisał:
... Moim zdaniem znak wodny umieszczony w odpowiednim miejscu znacząco wpływa ...
Dobry grafik usunie go migiem. Jak napisałem wyżej, nie ma to wpływu na ochronę utworu.

W sumie możesz zarzucić temu portalowi ograniczanie Twojego ustawowego prawa do oznaczenia utworu, a tym samym naruszenie Twoich praw autorskich osobistych co może być związane z odpowiedzialnością cywilną i karną.

ok. zlikwidowali opcję znaku wodnego. Rozumiem, że to ich serwis i mogą robić co chcą. Tylko dlaczego na aukcjach nadal widoczne są znaki wodne? Znak wodny to powinna być tylko nakładka, która nie powinna zmieniać zdjęć. Czy mając kilka lub kilkanaście tysięcy aukcji muszę dodać wszystkie zdjęcia od nowa? To jakaś paranoja.

myrus01 napisał:
ok. zlikwidowali opcję znaku wodnego. ...
Rozumiem, że cały czas chodzi o funkcjonalność dostępną na tamtym portalu. Nie mogą narzucić sposobu oznakowania utworu, a sami nie mają obowiązku oferować takiej usługi. Znak wodny możesz wstawiać/generować zewnętrzną aplikacją.

Problem jest w tym, że kiedyś była opcja dodania znaku wodnego. Korzystaliśmy z tej opcji. W ostatnim czasie ta opcja została wyłączona. Niestety znaki wodne na zdjęciach pozostały a Allegro straszy usunięciem aukcji i blokadą konta. Według mnie wraz z usunięciem tej opcji znaki wodne powinny automatycznie zniknąć. Tak się jednak nie stało. Allegro zmusza sprzedawców do zmiany zdjęć na wolne od znaku wodnego, które samo nałożyło.

myrus01 napisał:
... Allegro zmusza sprzedawców do zmiany zdjęć na wolne od znaku wodnego, które samo nałożyło.
Działanie bezprawne lecz koszt walki może przekroczyć zyski. Pozostaje wymienić na zdjęcia ze znakami wykonanymi w aplikacji zewnętrznej. Tego nie mają prawa zabronić.

Szacuję, że wszyscy sprzedający na allegro muszą zmienić kilkanaście milionów zdjęć. Proszę pomyśleć jaki jest łączny koszt zmiany wszystkich zdjęć licząc tylko 1zł za wykonanie/zmianę zdjęcia.

Pozostaje wymienić na zdjęcia ze znakami wykonanymi w aplikacji zewnętrznej. Tego nie mają prawa zabronić.
według nowego regulaminu jest to zabronione

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
myrus01 napisał:
... według nowego regulaminu jest to zabronione ...
Cóż, przed następnymi pytaniami przeczytaj ich zasady dokładnie i ze zrozumieniem. Wprowadzasz mnie w błąd takimi ogólnymi informacjami.

PS.
Nie mogą zabronić oznaczenia zdjęcia przez autora, takie działanie byłoby bezprawne.

PS.`
Należy zwrócić im uwagę, że opisując prawa autorskie osobiste zapominają o podstawowym rawie do oznaczenia utworu.

Ostatnia edycja:
Autor ma prawo do oznaczenia swojego dzieła. Ale nie znam (ale być może jednak istnieje) przepisu prawa, który nakazywałby prywatnemu przedsiębiorcy umieszczenie tak oznaczonego dzieła na swojej stronie internetowej.

loco1 napisał:
Autor ma prawo do oznaczenia swojego dzieła. Ale nie znam ...
Zatem jeśli byś przed wydanie owej, hm, opinii zapoznał się dokładnie z tematem, może powstrzymał byś się. Przedsiębiorca nie ma prawa zabronić oznaczania utworu przez autora nawet jeśli ten utwór będzie umieszczony na jego stronie. To jest meritum problemu.

PS.
Nie trolluj.

Ale ma pełne prawo do odmowy umieszczenia na swojej stronie takiego utworu.
Jeśli twierdzisz, że jest przeciwnie, to bądź uprzejmy wskazać mi przepisy, które tak stanowią.
Nie wiem, dlaczego merytoryczną rozmowę uważasz za trollowanie...

Piszesz nie na temat. Trollujesz.

Bo nie rozumiesz o czym piszesz.

loco1 napisał:
Ale ma pełne prawo do odmowy umieszczenia na swojej stronie takiego utworu. ...
Jeśli powodem odmowy będzie oznaczenie utworu zgodnie z wolą autora, będzie to naruszenie jego praw autorskich osobistych co wiąże się z odpowiedzialnością karną i cywilną.

Ostatnia edycja:
Naprawde nie na temat?
Takie było pytanie:

Sison napisał:
Allegro z końcem lutego w swoim regulaminie zakazało wystawiania produktów z zdjęciami na których są logo, napisy i znaki wodne.

Najbardziej oburza mnie zakaz umieszczania znaków wodnych na zdjęciach.
Czy mogą w taki sposób ograniczyć zawartość zdjęć?

A taka jedna z odpowiedzi:
LeszsekS napisał:
W sumie możesz zarzucić temu portalowi ograniczanie Twojego ustawowego prawa do oznaczenia utworu, a tym samym naruszenie Twoich praw autorskich osobistych co może być związane z odpowiedzialnością cywilną i karną.
W związku z tym zapytałem:
loco1 napisał:
Autor ma prawo do oznaczenia swojego dzieła. Ale nie znam (ale być może jednak istnieje) przepisu prawa, który nakazywałby prywatnemu przedsiębiorcy umieszczenie tak oznaczonego dzieła na swojej stronie internetowej.
Nie podałeś takiego przepisu, a zarzucasz mi trollowanie.

Jeśli uważasz, że to właściwe postępowanie, to niech tak będzie...

Wróć do postu #6
loco1 napisał:
... Nie podałeś takiego przepisu, ...
Jakiego? Dotyczącego prawa do oznaczenia utworu ? Chyba żartujesz, wypowiadasz się w temacie nie mając pojęcia o czym piszesz.

LeszsekS napisał:
Jakiego? Dotyczącego prawa do oznaczenia utworu ?
Nie.
Przepisu nakazującemu przedsiębiorcy (w tym przypadku Allegro) umieszczenie na swojej witrynie takiego dzieła.

Rozmawiamy nie o prawie autora do oznaczenia dzieła, ale o prawie przedsiębiorcy do odmowy zamieszczenia na swojej witrynie tak oznaczonego dzieła. Moim zdaniem ma pełne prawo, umieszczając w regulaminie taki zapis.
Allegro nie zabrania twórcom oznaczania swoich dzieł. Serwis jedynie informuje, że oznaczonych w określony sposób dzieł nie będzie umieszczał na swojej stronie.

loco1 napisał:
... Moim zdaniem ma pełne prawo, umieszczając w regulaminie taki zapis. ...
Jest błędne z uwagi na brak znajomości zagadnienia. Nie ma prawa narzucać sposobu oznaczenia utworu, jest to wyłączne prawo autora. Jakakolwiek ingerencja w to prawo jest naruszeniem prawa autorskiego osobistego, co jak pisałem wcześniej, grozi odpowiedzialnością karną i cywilną.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
ie ma prawa narzucać sposobu oznaczenia utworu, jest to wyłączne prawo autora.
Nie ma - i to jest oczywiste, pisałem również to samo od początku.

Ale ma prawo nie publikować dzieła, które nie spełnia określonych przez niego wymagań. Ma, czy nie ma?

loco1 napisał:
... Ma, czy nie ma?
Wróć do postu #14.
Nikt nie ma prawa ingerować w sposób oznaczenia utworu po za autorem.
loco1 napisał:
... nie spełnia określonych przez niego wymagań. ...
Wymagania dotyczące oznaczenia utworu są bezprawne.

Ostatnia edycja:
Powrót