zakład karny a szkoła

• Autor wątku Autor wątku marta222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
[cytat:2rzzv9i8]
Ja chciałabym sie spytać jak to jest ? Jeżeli ktoś podejmuje naukę w zk - przypuśmy, że szkoła jest 3 letnia, a po 2 latach może wyjść na wolnośc , to czy przez szkołę pobyt w zk mu sie przedłuży ????
[/cytat:2rzzv9i8]
Jeśli osadzony opuści jednostkę przed ukończeniem szkoły dostaje wtedy zakres materiału do nauki i egzaminów i zgłasza się z wolności do zakładu żeby zdać te egzaminy.

Witam ponownie!
Mam taki problem, że na pewno trafię do więzienia za rozboje (i odwieszą mi wyrok za zniszczenie mienia 5 miesięcy). Obecnie od pierwszego zaczynam Studia dzienne. Tak więc jak już dostanę wyrok i mnie zamkną, to czy będę miał możliwość kontynuacji tych studiów? Czy jeżeli byłaby taka możliwość, to przeniosą mnie najbliżej uczelni? na III roku sa praktyki, czy na takie coś później też by pozwolili? Pozdrawiam

Chyba sam w to nie wierzysz, moim zdaniem nie ma w ogóle takiej możliwości.

A ja myślę że byłaby możliwość ale tylko w przypadku gdyby uczył się poza terenem ZK. A taka możliwość jest gdy jest się ZK typu półotwartego albo otwartego.

Uczelnia jest poza ZK dokładnie w Gdyni, jakie Są szanse że po Sprawie, gdy mnie zamkną dostanę przydzieloną grupę P2/P3? Czy prosić już o to w Sądzie? W końcu to ma być resocjalizacja, a taka chyba będzie odpowiednia...
pozdrawiam

moj Misiek ma P1 dluugi wyrok ..obecnie jest na terapi we Wrocku..bedzie staral sie o szkole gdzies na poludniu (miejsce zameldowania zachodniopomorskie ) jakie sa szanse na szkole i na to ze pozwola mu zostac blizej mnie ?? wiem ze musimy napisac prosby oboje...
ma duuuuzo szkoly do nadrobienia czy moga mu jakos w tym przeszkadzac? zachowanie w ZK bardzo dobre!
dzieki z gory za pomoc :wink:

To jest po prostu nie do wiary jak się czyta...Ciągle jeszcze ludziom się wydaje że kryminal to tak na prawdę wczasy. Alex, trafiasz do więzienia, pudła, puszki, jak zwał tak zwał. Chłopie, oprzytomnij! Po twoich postach widać, że fakt odsiadki (i to za rozboje) to dla ciebie sprawa drugorzędna. Nic nie cię zresocjalizuje przy takim podejściu, nawet szkoła. Od strony technicznej musisz zapytać wychowawcę w jednostce do ktorej trafisz. Ogólne przepisy są takie same, ale każda ma inną specyfikę. Ja osobiście bardzo wątpię w to, że dostaniesz zgodę.

Re:

[cytat="alex88":1na7ibpj]Witam ponownie!
Mam taki problem, że na pewno trafię do więzienia za rozboje (i odwieszą mi wyrok za zniszczenie mienia 5 miesięcy). Obecnie od pierwszego zaczynam Studia dzienne. Tak więc jak już dostanę wyrok i mnie zamkną, to czy będę miał możliwość kontynuacji tych studiów? Czy jeżeli byłaby taka możliwość, to przeniosą mnie najbliżej uczelni? na III roku sa praktyki, czy na takie coś później też by pozwolili? Pozdrawiam[/cytat:1na7ibpj]

Powiem tak- gdyby to było tylko 5 mies za zniszczenie mienia to byłaby szansa- ale za rozboje to trafia się raczej na zamek...
będzie ci baaardzo ciężko kontynuować studia- oczywiście są takie przypadki gdzie osoby z wyrokami np 10 lat sa sobie na p3 i chodzą do szkoły itd ale to są "wyjątkowe" ;) przypadki...raczej nie masz szans na studia...

Przed rozpoczęciem nauki trzeba podpisywać zobowiązania, że się ktoś zgadza na resocjalizację w innym przypadku jeśli się nie podpisze to nie ma mowy żeby mógł się uczyć

Mój skończył szkołe (fakt miał tylko do zakończenia jak poszedł do zk tylko jeden semestr) w zakładzie wychodził sam indywidualnie na wolność, musiał się tylko zgodzić na odbywanie kary w systemie programowego oddziaływania czy jakoś to tak się nazywa.

Mój też skończył szkołę w Zakładzie Karnym i nie podpisywał żadnego programy. Karę odbywał w systemie zwykłym

Witam. mam takie pytanie i licze ze ktoś mi pomoze. Moj Narzeczony odbywa kare 2 lata i 3 miesiace nie ma jeszcze ukończonych 21 lat a chciałby od wrzesnia kontynuowac naukę. Ma odsiedziane 6 miesiecy i 5 dni czy jest szansa na to że wcześniej opusci zkaby kontynuować nauke w klasie 4

Samo kontynuowanie nauki to nie jest przesłanka do warunkowego zwolnienia. Może się starać o przerwę w karze ale i to nie jest wystarczającym powodem. Może ukończyć szkołę w Zakładzie Karnym

W ostatnich latach nauczanie w ZK zostało zreformowane. W tej chwili naukę prowadzi się w kilku dużych tzw Centrach Kształcenia Ustawicznego, które są czymś w rodzaju zespołów różnych szkół. Znajdują się one przy większych Zakładach Karnych. Nie słyszałem aby w jakimś AŚ była szkoła (ale mogę się mylić). W każdej jednostce penitencjarnej administracja posiada aktualne wykazy wszystkich szkół więziennych w kraju. Procedura naboru jest kilkuetapowa. Kiedyś obowiązkowe było uzupełnienie wykształcenia na poziomie SP. Teraz analogicznie Gimnazjum. Nauka w szkołach ponadgimnazjalnych jest dobrowolna. Inicjatywa należy do skazanego, który powinien zwrócić się pisemnie o skierowanie do określonej szkoły. Po ustaleniu że stan zdrowia i wymiar kary pozwalają na ukończenie szkoły uzgadnia się dla kandydata miejsce w określonej szkole przy określonej jednostce. Nauczanie prowadzi się dla skazanych z wszystkich typów ZK tzn od zamkniętego do otwartego. Po uzyskaniu potwierdzenia miejsca skazanego kwalifikuje się do nauczania. Należy to do kompetencji Komisji Penitencjarnej i przed rozpoczęciem nauki transportuje do tej jednostki. Nic nie stoi na przeszkodzie aby skazany ubiegał się o skierowanie do szkoły zaraz po zapadnięciu wyroku jeszcze w areszcie śledczym. Prawdą jest że umożliwia się byłym skazany kończenie w więziennych szkołach nauki po zwolnienu. Kolega "dziesioniarz" niech sobie wybije z głowy studiowanie na wolności ;) Aaaa ktoś pytał o przepis Zdaje się, że jest dość szczegółowa instrukcja Dyrektora Generalnego SW w sprawie nauczania w więzieniach. Jak będę miał więcej czasu to jej poszukam i napiszę.

Ostatnia edycja:
Znam takie przypadki, że klient opuścił juz zk (wyszedł na wolność), a na egzamin maturalny przyszedł do zakładu z wolności.

marta222 napisał:
Tak mi się też wydaje ale chodzi mi o przepisy. Czy aby kontynować naukę musi mieć grupę P3 czy wystarczy P2? I jeśli wyrazi taką chęć to czy mają prawo mu tego zabronić?
Tu są te przepisy, o które Ci chodziło Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 13 lutego 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu prowadzenia nauczania w zakładach karnych (Dz.U. z 9 marca 2004 r.).- http://www.lex.com.pl/serwis/du/2004/0337.htm

Ostatnia edycja:
Witam.

Czy osoba która jest w areszcie i czeka na wyrok za dilerkę ma jakąkolwiek możliwość ukończenia studiów rozpoczętych poza zk (Zostały 3 semestry)? I to samo pytanie ale czy osoba która już trafi za kratki ma taką możliwość.

Teoretycznie w ZK typu półotwartego albo otwartego jest możliwość nauczania poza ZK. Póki siedzi jako osoba tymczasowo aresztowana to nie ma co na to liczyć.

Powrót