zakład karny a szkoła

• Autor wątku Autor wątku marta222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Moze sie orientujecie gdzie najlepiej zaczac poczynac pierwsze kroki ku temu aby mozna bylo kontynuowac nauke poza zk...?

nie wiem czy jest taka mozliwość? najlepiej porozmawiać z wychowawcą!

ps. pamietam taki przypadek, kiedy chłopak (miał już otwartą grupę przepustkową, choć pracował na terenie zk), ale 2 razy w tygodniu (środy i piatki) szedł do szkoły językowej mieszczącej się ok.1,5 km od zk (bez konwoju), i co ciekawsze wychodził późnym popołudniem! (ok.17) a wracał ok. 21!:cool:

dominika niech idzie porozmawiac z wychowawca, istnieje cos takiego (bodajrze do 17 roku zycia) nauczanie indywidualne w zk. wiec mysle ze wychowawca pomoze mu w tej kwesti

Witam!
Pilnie potrzebuję jakiegoś wykazu (lub mam nadzieję,że może istnieje jakiś link) ZK, przy których funkcjonują szkoły ponadgimnazjalne (chodzi o takie, w których można kontynuować naukę i podchodzić do matury). Mojego M. czeka transport,do matury zostało mu 8 miesięcy, nie chcę,żeby przenosił się do zakładu bez szkoły...Pomóżcie proszę!!!

Ponawiam pytanie koleżanki..
czy ktoś jest w stanie wymienić ZK w których są szkoły ponadgimnazjalne??
I mam jeszcze takie pytanie czy jak mój ma P2 to czy byłaby możliwość aby zaczął szkołę w ZK typu zamkniętego?

nauka

maz obecnie przebywa w areszcie na monte ale kiedy zostanie wydany wyrok chciałby kontynuowac nauke w technikum w którym zakładzie karnym jest to mozliwe ?

RE: nauka

OISW Kraków
ZK Nowy Sącz- Zespół Szkół Nr 1 w Nowym Wiśniczu oddział Zasadniczej Szkoły Zawodowej dla Dorosłych w Nowym Sączu
Nowy Wiśnicz- Zespół Szkół Nr 1 w Nowym Wiśniczu: ZSZ (blacharz, murarz), Uzupełniające Liceum Ogólnokształcące
ZK Trzebinia- Umożliwia się skazanym posiadającym pozytywną prognozę kryminologiczną podejmowanie nauczania poza obrębem zakładu karnego – w szkołach i na kursach.

a jezeli chodzi o technikum to w ktorym zakladzie jest opcja kontynuacji nauki niekonicznie musi to byc blisko krakowa

neszka35 napisał:
a jezeli chodzi o technikum to w ktorym zakladzie jest opcja kontynuacji nauki niekonicznie musi to byc blisko krakowa

CKU przy ZK Wołów - mogą tam przebywać skazani z podgrupą R-1, R-2 i P-1

http://ckuwolow.sw.gov.pl/

Oprócz tego są organizowane kursy i staże zawodowe w ramach projektu "Czarna Owca" fniansowanego z Programu Inicjatywy Wspólnotowej UE "Kapitał Ludzki".

Ostatnia edycja:
Pytanko mam małe ...
Mistrzunio siedzi na zamku w Koronowie, ale chcę skończyć 2semestr 3 klasy gimnazjum. I jest problem bo w Koronowie nie ma gim. Mówił mi, że napisze o transport do Sztumina powołując się na szkołę, ale moje pytanie brzmi, czy ktoś z was nie wie, gdzie są jeszcze ZK z gimnazjum ? Musi skończyć ten nieszczęsny jeden (drugi) semestr 3klasy, aby mógł cokolwiek dalej robić .. Dziki z góry :)

OISW Bydgoszcz
ZK Grudziądz 1- Zespół Szkół dla Dorosłych: gimnazjum, ZSZ
ZK Koronowo- liceum ogólnokształcące oraz zasadnicza szkoła zawodowa (kucharz małej gastronomii)
ZK Potulice- Centrum Kształcenia Ustawicznego- nauczanie na trzech poziomach: podstawowym, zawodowym – o kierunku kucharz małej gastronomii i cukiernik, średnim – w liceum ogólnokształcącym, na podbudowie szkoły podstawowej
ZK Włocławek- Centrum Kształcenia Ustawicznego nr 2: Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych, Gimnazjum dla Dorosłych, Szkoła Zasadnicza dla Dorosłych(ślusarz, malarz- tapeciarz, zbrojarz)

Z bytomia - niestety te szkoły odpadają, bo Koronowo to ZK dla recydywistów więc chłopak Endorfinalnej musi w takim ZK szukać gimnazjum (choć oczywiście może zdarzyć się cud, że na czas nauki zmienią mu rodzaj ZK, ale w to szczerze wątpię).
A w ZK Grudziądz nr 1 to są recydywistki, a nie recydywiści więc trzeba szukać gdzieś dalej szkół dla Mistrza.

A Zakład Karny w Czarnym?????

a ja poszukalam w necie ZK IŁAWA

Dzieki bardzo Kobietki :roza: , ale właśnie on jest R tak jak Akte mówi, no i chodzi mi tylko i wyłącznie o gim. Bo resztę to łatwiej znaleźć .. Interesuje mnie tylko gim.

Zamieściłam tylko ogólny wykaz szkół jakie znajdują się w OISW Bydgoszcz, a nie konkretnie dla "P", czy "R", w końcu innym też może się przydać prawda?
Pomyślałam, że będzie ją interesować dany OISW, chyba, że wszystko jedno dokąd Go wywiozą :wow:

z bytomia To jest mniej ważne gdzie będzie , najważniejsze dla mnie jest, aby szkołę skończył i tak się męczę z dojazdami.. Po za tym ma tylko (drugi semestr, 3 klasy) później może pisać i się starać o powrót, albo transport bliżej (domu) czy coś.. Na razie chodzi o szkołę, a nie o to ile będę miała do niego :) Ale dzięki.
kassia1980 Dziękuje Ci Kobieto, bardzo Ciekawa strona, dowiedziałam się co nie co no elegancko :) nawet to dosyć kolorowo wygląda hmm..

OISW Opole: ZK Nysa, CKU w ZK Strzelce Opolskie; OISW Olsztyn: ZK Iława; OISW Lublin: ZK Opole Lubelskie ; OISW Katowice: ZK Wojkowice. Tam są gimnazja. Gimnazjum było również w ZK Ucherce Mineralne ale z tego co wiem, ta szkoła została zlikwidowana. ZK Trzebinia- Umożliwia się skazanym posiadającym pozytywną prognozę kryminologiczną podejmowanie nauczania poza obrębem zakładu karnego – w szkołach i na kursach;)

Powrót