zakład karny a szkoła

• Autor wątku Autor wątku marta222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!! Jaką możliwość ma osoba przebywająca w ZK Białołęka na kontynuowanie nauki w szkole gimnazjalnej??

NiewiernyAnioł Napisz czy on jest 'P' czy R', bo jak 'R' to z góry Ci mówię, że będzie z tym wielki problem, tez ostatnio tu podobne pytanie zadałam, natomiast szkoły takie nie ma (dla 'R' gimnazjum), jest dla 'R' jedna w ZK Sztum. Ale tam są tylko (2klasy gimnazjalne).

Endo podejrzewam że będzie miał r bo już dwukrotnie siedzział w areszcie śledczym a teraz ma odbywanie kary w zk

NiewiernyAniol 'R' to jest recydywa (osoba, które 'wielokrotnie' np.2 raz) idzie odbywać kare do ZK ! A skoro ta osoba o której mówisz idzie odbyć kare pierwszy raz do ZK to będzie 'P' (czyli pierwszy raz odbywa karę w ZK). A AŚ to nie jest ZK. :)

czyli skoro będzie miał P to jaką ma szansę na ukończenie gimnazjum??

Zapewne ma szanse!! Ale w nie wszystkich ZK są szkoły.
Co do że panowie z podgrupą R mają "wielki problem"z ukończeniem szkoły to nie całkiem prawda....znam wielu którzy ukończyli szkołę w ZK.....daleko nie patrząc mój P.

Mój ma podgrupę "R" i jedyna szkoła z gimnazjum w tym roku do przyjęcia była w ZK Sztum. Ale tam są tylko (2klasy) 1 i 2klasa gimnazjum, trzeciej nie ma O_o. A mój ma 1i2 klasę, chciał tylko dokończyć drugi semestr trzeciej, no i nie dało rady. A swoją drogą jakie to dziwne, że tylko 2klasy gimnazjum są O_o

i mam jeszcze jedno pytanko.. Czy jak będzie chciał skończyć szkołę w ZK to jest to dodatkowym plusem w momencie gdyby chciał stanąć na wokandzie o warunkowe zwolnienie??

No pewnie :). Gdyż zaczął coś robić, działać. Nie siedział cały wyrok na tyłku czekając na koniec, ale się kształcił.

Endo nie wiesz może czy w Mielęcinie znajduje się oddział gimnazjalny??

A czy to prawda że skazany nie może wyjść na wpz w trakcie roku (chodzi mi tutaj o niepełny rok szkolny tzn. styczeń) tylko musi skończyć dany rok?

Mojemu mezowi powiedzieli w zk ze to nie ma znaczenia jesli np. dostanie wpz a nie skonczy szkoly.Nie patrza na to.

Witam serdecznie, mam takie pytanie, mianowicie: mój brat dostał teraz 3,5roku a jest po podstawówce i chciałby kontynuować naukę w zakładzie karnym, nie mam pojęcia czy w Tarnowie jest taka możliwość, jeśli by był ktoś tak życzliwy mógłby mi napisać czy jest taka możliwość i gdzie są takie szkoły i jakie zawody. Z góry dziękuję za pomoc, i jeśli był już taki temat to przepraszam ale jestem tu nowy. Pozdrawiam

bartek911 Polecam przeczytać ten temat, to zaledwie 8stron. W tedy naświetli Ci się chociaż trochę jeżeli chodzi o szkołę i ZK ;)

Mam takie pytanko, może ktoś będzie wiedział a mianowicie: mój M ma ukończone 3 klasy Liceum Handlowego, czwartej niestety nie skonczył:( I gdyby teraz w ZK chciałby skonczyc szkołe to czy musi zaczynać od początku czy może wskoczyć do tej ostatniej czy przedostatniej klasy?

z bytomia napisał:
ZK Trzebinia- Umożliwia się skazanym posiadającym pozytywną prognozę kryminologiczną podejmowanie nauczania poza obrębem zakładu karnego – w szkołach i na kursach.
a kto taką prognoze wystawia??

cessii napisał:
a kto taką prognoze wystawia??

Prognozę kryminologiczno - społeczną określa na podstawie przesłanek zawartych między innymi w art. 77 kk, komisja penitencjarna.

Art. 77. § 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

o to chodzi??

Powrót