ZAKŁAD KARNY NYSA

• Autor wątku Autor wątku myszuś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Re: Zakład karny nysa

Być może źle ja źle byłam poinformowana. Dziekuje za poprawienie mnie !

Czytając wątek wnioskuję, że poza małymi niedogodnościami jest tam całkiem ok.A jak podchodzą do otwierania przepustek? Mój prawie 2 lata siedzi na p2,w styczniu minie mu połowa kary (12,5 wyrok). Czy w ZK Nysa otwierając przepustki czy przyznając warunkowe zwolnienie kierują się głównie wyrokiem (ile i za co) czy raczej patrzą na zachowanie i realizację programu? Mój ma czyste akta,same pozytywne opinie, pracował na wolności skończył 2 szkoły ( w tym liceum) podczas odbywania kary.Niestety często w zakładach w ogóle nie zwracają na to uwagi przy przyznawaniu przepustek- dla nich liczy się tylko długość wyroku...Reasumując: czy jest szansa na dość szybkie otwarcie przepustek w przypadku długich wyroków ale dobrego zachowania?:?:

Na bramie panowie bardzo kulturalni,niestety gorzej jest ze strażnikami ,którzy 'pilnują' porządku podczas widzenia,jeden z nich niejaki pan Tomasz ,już nie raz zachował się arogancko,prymitywnie i był bardzo niekulturalny,mam nadzieje,że ktoś zrobi porządek i dyrektor przestanie przymykać oko na jego zachowanie i zrozumie że tacy ludzie nie powinni pracować wśród społeczeństwa

co mozna wkladac do paczek zywnosciowych a czego na pewno nie wezma wie ktos????

w zakładzie karnym widzenia są rzadziej niż w areszcie śledczym?

RE: Zakład karny nysa

magdanita1 napisał:
w zakładzie karnym widzenia są rzadziej niż w areszcie śledczym?

W AŚ , to jeżeli nie otrzymasz zqody na widzenie , to możesz qo wcale nie miec;). Natomiast w ZK, to ile widzeń będzie miał osadzony ,zależy min. od teqo jaką ma podqrupe:)

Mam pytanie dotyczace zakladu karnego w Nysie. Moj zostanie tam przetransportowany w tym tygodniu. Wiem, ze bedzie w zakladzie zamknietym. Pytanie tylko jaka jest szansa na to, ze przeniosa go do zakladu otwartego??? Czu musi spelnic jakies warunki??? Jak jest z widzeniami??? Slyszalam, ze 3 na miesiac (czyli 3 x 1h?). Dostal 3 lata i odsiaduje pierwszy raz. Prosze o odpowiedzi

A i jeszcze mozecie mi cos napisac o przepustkach w tym zakladzie karnym??? Po jakim czasie sie je dostaje, za co i na jak dlugo??? z gory dzieki

minka69 napisał:
Po jakim czasie sie je dostaje, za co i na jak dlugo???

Po takim samym czasie jak w innych zk, za to samo co w innych zk oraz na tak samo długo, jak w innych zk.
Poczytaj sobie wątek o widzeniach oraz o podgrupach klasyfikacyjnyc.

hej. mam17 lat imój narzeczony jest w zk w nysie chciałabym sie dowiedzieć czy mogę wejśc do niego sama na widzenie?? prosze o odp

Witam wszystkich. Chcialabym napisac cos na temat ZK w Nysie. Bylam juz pare razy na widzeniu u mojego P. Wszystko szlo super, poza czekaniem. Mam male dziecko i ciezko jest czekac po 2 godziny gdy wchodzi sie do skazanego na godzinke. Mala mi marudzila jak juz byla z tatusiem. Myslalam o tym zeby napisac prosbe do dyrektora o umozliwienie pierwszenstwa wejscia dla matek z dziecmi, ale nie wiem czy to ma wogole sens... Pisal juz ktos kiedys cos takiego??? Poza tym dostalismy sale bezdozorowa, w prawdzie w kamerami i od czasu do czasu przechodzil tam straznik przygladajac sie co robimy :D Moj P nie narzeka na ten ZK. Rozmawialam z jego wychowawca - bardzo mily Pan. Staramy sie o przeniesienie mojego P na pólotworek i jego wychowawca chetnie zaproponowal pomoc. Jesli ktos chce cos wiedziec, prosze pisac. Za duzej wiedzy nie mam, ale zawsze sluze pomoca.

mój jest już 4 miesiące na Nysie. mówi że nie jest najgorzej, stara się o prace i mówi że z tym trochę trudniej jest. byłam już kilka razy u niego na widzeniu i nie było tak źle. strażnicy na bramie nawet w porządku...;) na widzenia wchodzę z jego mama, bo mam 17 lat i niby to nie mogę wejść do niego sama bo jestem niepełnoletnia. tylko coś tam jest nie sprawiedliwe bo rozmawiałam z dziewczyna co ma 16 lat i sama wchodzi do swojego na widzenia... czy ktoś może wie od ilu lat tam wpuszczają???:-(

Przepis prawny:
KKW
Art. 105a.
§ 2.
W widzeniu mogą uczestniczyć nie więcej niż dwie osoby pełnoletnie. Liczba osób niepełnoletnich nie podlega ograniczeniu. Osoby do lat 15 mogą korzystać z widzeń tylko pod opieką osób pełnoletnich.

Hej minka 69 wydaje mi się że taka prośba nie ma sensu, gdyż ja jezdże do mojego na widzenia i poznałam wiele kobiet które tak samo jak Ty czekaja po 2 godz na widzenia i jedna z nich pisała taka prośbę która i tak jej nic nie dała bo i tak musiała czekać na swój numer... ale wiesz zawsze możesz spróbować. pozdrawiam

Witam
Mój narzeczony jest w ZK w Nysie od połowy paxdziernika 2010.Czy ktoś jezdzi tam na widzenia z okolic Chorzowa, Katowic, Rudy śląskiej, Świętochlowic, bytomia??

Mój przebywal tam prawie 4 miesiące.Więc jeśli chodzi o półotworek:
- praca - to niestety jest ciężko, mój czekał i się nie doczekał
- przepustki są po 1\4 kary
- wychowawcy bardzo w porządku , interesują się skazanym
- widzenia od środy do soboty
Jeśli chcesz coś konkretnego wiedzieć to pytaj, jeśli tylko będe wiedziala to napewno odpowiem..

cessii napisał:
- przepustki są po 1\4 kary

Proszę nie wprowadzać w błąd - ktoś pomyśli, że po 1/4 kary dostanie "z automatu" przepustkę. A to nie jest prawdą. Nabędzie tylko uprawnień i to pod warunkiem, że nie ma ograniczeń co do terminu nabycia uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia.

No wlasnie, a co z tymi przepustkami w Nysie. Niby maja byc po 1/4 kary,ale nikt chyba jeszcze nie dostal. Moj siedzi juz tam prawie rok, nastawil sie ze przepustki beda w miare szybko i nic... Jak chcieli zeby zostal na zamku to obiecywali gory chmury i na przepustki mial zaczac chodzic od marca. Wiedzial, ze na obietnicach sie skonczy i poszedl na polotworek. Caly czas truje wychowawcom, nawet byl u dyrektora i nic. Ma prace, zero kwitow. Grzeczny i uprzejmy. Nie rozumiem tego dlaczego nie chca ich puszczac. Po co obiecuja? Moze mi ktos wiecej powiedziec na ten temat? Moze my cos zle robimy?
A i interesuje mnie jeszcze jeden temat odnosnie tego zakladu karnego. Jakie szanse ma na wyjscie na pierwszej wokandzie? Powiedzial mi ostatnio, ze nie dostanie wystapienia od dyrektora - co moze zrobic, aby zapracowac na to szybsze wyjscie???

jak zostanie konfidentem to przepustki dostanie, mojemu ryli beret pol roku mowiac ze dostanie - w sensie ze stanie na komisje i tak co tydz az wkoncu zaczal miec takiego dola na maxa to mu pow - powiedz kto ma dragi to cie wystawimy na przepustki.

Mojego M już na szczęście tam nie ma;)Jemu też mówili, że napewno dostanie przepustke bo ma bardzo dobre zachowanie, zero kwitów, dużo wniosków nagrodowych, pracował społecznie, ale widze że tam tylko na obiecywaniu się kończy...

Powrót