Zakład Karny w Cieszynie

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to przecież sobie nie wymyśliłam z powietrza. Na bramie mi powiedzieli że mogę wysłać do 5 kg,a kierownik powiedział,że mogą mieć 8, i jeżeli mi tak na bramie powiedzieli to widocznie ma 3, jeszcze facet na bramie sprawdzał w jakichś papierach wcześniej.

Witam, a czy pleksa w ZK w Cieszynie jest do połowy czy cała?

a czym sie różni do połowy od całej?:rolleyes: Jest normalna jak dla mnie.

Tzn. ? Jest cała za szybą? Czy rozmawia się przez słuchawkę? I czy na bezdozorowym widzeniu też jest pleksa?

Ostatnia edycja:
Rozmawia się przez słuchawkę.A widziałaś kiedyś widzenie bez dozorowe przez pleksę? Na sali są też normalne stoliki krzesła.

No więc podzielę się moim doświadczeniem w sprawie paczek w Cieszynie w areszcie tymczasowym. Tak jak napisałam, kazali mi wysłać paczkę bez żadnego pozwolenia ani nic, tzn po prostu spakowałam ubrania w pudełko, zrobiłam spis który umieściłam w środku i wysłałam na adres podany na stronie. Dzwoniłam, paczka bez problemów dotarła do mojego jeszcze w tamtym tygodniu. Mój chyba musiał złożyć podanie o tę paczkę, ale mi nic nie musiał wysyłać, żadnego spisu rzeczy.

Ancia86 napisał:
Rozmawia się przez słuchawkę.A widziałaś kiedyś widzenie bez dozorowe przez pleksę? Na sali są też normalne stoliki krzesła.

Nie widziałam, gdyż nigdy nie byłam na widzeniu. Stąd moje pytania.

Przepraszam mam jeszcze pytanie. Ile tam idzie list jeśli wyślę priorytetem? Dzieki za odpowiedzi.

Zależy, czy na areszt tymczasowy, czy na zakład. Ja do aresztu wysłałam pierwszy list 20 października i od tej pory wysyłam codziennie, a dotarł tylko jeden. Priorytetem. Do mnie nie dotarł żaden :( a Mój wysyłał mi tego samego lub dzień później. Tylko ja wysyłam od razu do prokuratora, a nie na zakład, chociaż nie wiem, czy jest sens, skoro i tak tak długo idzie...

A jak tam ogólnie jest? Czy wychowawcy i Sw są do przeżycia ? czy jest dobre jedzenie? W jakim stanie są cele?

Tam jest tak kiepsko że zapamięta tą przygodę do końca życia i więcej już nie popełni takiego błędu. To chyba dobrze?

A więcej szczegółów mógłbyś podać? Dlaczego jest aż tak źle?

To czy jest zle czy dobrze to chyba opinia indywidualna, mój mąż jest tam i sobie chwali ten zakład.:)

Ech, do czego to doszło, że faceci sobie chwalą zakłady, w których siedzą przez swoją głupotę.... :(

To nie tak, że sobie chwalą bo " tam lepiej niż w domu" tyle, że mój P. podczas swojego odbywania wyroku był już w kilku zakładach karnych i akurat Cieszyn mu odpowiada pod wieloma względami.Ciekawe co Twój mężczyzna będzie mówił po siedzeniu x czasu..

Ostatnia edycja:
Pod jakimi względami sobie chwali jeśli można zapytać?

No ja mam nadzieję ze dla mojego to będzie jednak taka nauczka na całe życie i - może jestem wredna- takie okropne przeżycie, wręcz koszmar, ze mu się odechce odwalać szopki do końca swoich dni. Z jednej strony się martwię, ale z drugiej jak się teraz nie nauczy to już nigdy nie wyjdzie na ludzi.

Dobre jedzenie, dobry kontakt z wychowawca, zawsze ma możliwość załatwienia sobie dodatkowego widzenia, dodatkowego telefonu.Cela dwu osobowa ma spokój ciszę i mnóstwo czasu na to żeby przemyśleć sobie swoją dotychczasową zmarnowaną przeszłość.Czego można chcieć więcej w takim miejscu kiedy człowiek jest zmuszony (oczywiście na własne życzenie )do przystosowania się do warunków panujących w zk ? Każda czekająca ma nadzieje, że ich wybraniec zmądrzeje i już więcej nie popełni żadnego przestępstwa.Ja mojego męża wcale nie żałuje..W domu ma milion razy lepiej i on o tym wie, ale skoro znalazł się w takim miejscu to jest zmuszony przyzwyczaić się do tych warunków, żeby jakoś tam funkcjonować.

Ostatnia edycja:
Dzięki Ancia. Czy tam są cele też wieloosobowe czy raczej mniejsze? Czy na oddziale AŚ też tak jest?

Są też większe cele na oddziele dla skazanych, mój mąż był tam też na celi gdzie było 9 osób..Niestety nie wiem jak to jest z TA.Ale przecież w każdych Zakładach i Aresztach są różne cele więc na pewno i tam..:)Pozdrawiam.

Powrót