Zakład Karny w Rzeszowie

• Autor wątku Autor wątku chlodek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam. przeczytalam wszystkie wpisy jednym tchem...próbuje od 3tyg.znalezc sposoby by pomoc narzeczonemu. niestety znalazłam sie w tej trudnej sytuacji jak wy:( jest ciezko!!ale dopiero jemu musi byc ciezko.jest areszcie śledczym bo w kazdym razie czeka chyba nawet nie wiemy na co. chce wam pomoc jesli chodzi o paczki...sama szukam informacji i wiem jak ciezko o inf.z pierwszej reki nie takie wklejanie z neta tylko sprawdzone w realu. wychodzac z domu wzial tylko kilka rzeczy przez tydz.mial 2pary majtek...w koncu podał mu najpotrzebniejsze ciuchy bez talonu wystarczylo podzwonic do zk-załęże (bo nie napisal gdzie jest-ale wiadomo posty dot.wlasnie tego zk) poprosil o jak najszybszą mozliwosc podania mu paczki bo aś utrudnia kontakt z osadzonym.talon idzie nawet 2tyg.prokurator musi go dostac. wiec kochane poszlam z paczka pod zk poczekalam ok 0,5h pod drzwiami i Pani wzieła 3koszulki,1koszulka z dł.rekawem, 5par skarpet,5par majtek, dlugie spodnie, pasek do spodni i bluze. zadnych recznikow bo kazdy osadzony ma miec taki sam. art.higieny osobistej nie moglam podac bo musi byc zgoda prokuratora-wlasnie jutro spróbuje zalatwic to tel i mailowo (3majcie kciuki), w kazdym razie dostaja tam mydlo, golarki, recznik tyle co dla prawdziwego facta powinno wystarczyć...niestety moj to typ raczej miękkiego faceta, boje sie o niego strasznie, ale musi sobie poradzic z szarym mydlem i publiczna toaleta. nie wiem na jakim jest oddziale:( nie moge sie z nim zobaczyc jako narzeczona. ale piszemy listy :)a w nich nic o sprawie wszystko tylko o nas,rodzinie i przyszlosci. wyslal mi list ze znaczkiem, ktorego mu nie podalam wiec jest tam szansa na kartke dlugopis i znaczek. list ocenzurowany ale to pikus...grunt ze wiem ze zyje i ma checi na dalsze zycie. faktycznie list idzie długo wnioskuje z dat ze 10dni. z osobami pracujacymi w tamtejszej administracji trzeba delikatnie rozmawiac a moze sie udac zdobyc jakies informacje. nie wiem jak wygladaja cele ilu ich jest w jednej celi...okreslil zk mianem "specyficzne miejsce"nie dzwoni, nie dosłala od 3tyg.zadnego talonu...kontakt baaardzo ograniczony. jutro probuje wyslac higiene tzn.zel do ciala, zel do twarzy,krem pasta szczoteczka do zebow-dwie bo moze wspolwiezien zechce mu ja odebrac...nie wiem na jakim stopniu zyja ze soba, poza tym pianka do golenia szampon, patyczki do uszu-jak tylko uda sie podac dam Wam znac co wzieli a czego nie. zgoda prokuratora moze nastapi mailowo no mam nadzieje...choc to niezbyt ustępliwy człowiek.
powodzenia i 3majmy sie razem

Witam Wszystkich,
Od wtorku (25.11.2014 r.) również mam problem. Mojego narzeczonego złapali i z tego co wiem (nieoficjalnie) to ma wyrok minimum rok i 8 miesięcy do odsiedzenia.. niestety nie jestem tego pewna, ponieważ niby wychowawcy nie mogą udzielić takich informacji przez telefon i z tego co mi powiedziano to w ogóle nie mogą udzielać takich informacj. Powiedziano mi również, że to mi powie mój partner na widzeniach bądź przez telefon. Tylko, że jak dzwonił (w niedziele) to jeszcze nic nie wiedział bo jakąś tam komisję miał mieć w środę. Mieli zdecydować na jaki oddział go dadzą (był na 1). Z tego co również się dowiedziałam to, to że zostanie przeniesiony na oddział półotwarty . Na razie chyba wciąż jest na 1 bo nie ma miejsc na półotwartym.
A moje pytania to:
Jak długo może czekać na przeniesienie na oddział 9 -półotwarty?
Jak długo trzeba czekać na spotkanie, gdy wniosek złożył w piątek przed komisją?
Jak długo więźniowie czekają na pracę i jakie są warunki/możliwości pracy?
Czy jeśli został przeniesiony na oddział półotwarty to oznacza to, że sprawa jest już zakończona i że już nie będzie żadnych innych spraw?
Jeśli miałby mieć jeszcze jakąś sprawe to kiedy ona może się odbyć?
Jakie są warunki na oddziale 9 (chodzi mi o warunki sanitarne itp. )?
Co można mieć przy sobie gdy się odwiedza więźnia?
To jak to w końcu z tą żywnością.. dużo osób pyta o to a tak naprawdę nie ma konkretnej odpowiedzi. Na stronie Zakładu Karnego w Rzeszowie pisze zbyt ogólnie. Nie wiem co tak naprawdę mogę mu dać? Czy mogę np. parówki w zamkniętym opakowaniu itp? Czy mogę te pasztety również w opakowaniu tym alumuniowym? Nie wiem co tak naprawdę mu tam się przyda? Co mu będzie potrzebne?
Mają tam lodówkę? Jeśli tak to jak to jest z jej korzystaniem?
Bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie...
Martwie się o niego! Czy rzeczywiście jest tak w więzieniach jak się czasem słyszało m.in. gwałty, pobicia itp?

Czekam pilnie na odpowiedzi i porady :)
Z góry dziękuję :)))

Witaj.
przykro mi ze tez Was to spotkalo. Widze ze mamy troche inna sytuacje bo moj narzeczony jest nadal w areszcie tymczasowym i on nie ma szans na zmiane oddzialu czy prace. Wyroku nie ma trwa nadal sledztwo.nie moze dzwonic nie ma przepustem piszemy listy kiedys szly ok.10dni teraz juz nawet 3tyg.i podaje mu poczta ksiazki. O te wszystkie nekajace Cie sprawy mysle ze musisz popytac adwokata. Wychowawaca za duzo nie moze mowic a na pewno przez tel.lepiej umowic sie na wizyte...ale adwokat niech dziala!
Co do paczki zywnosciowej to juz mam wprawe mozna podac raz na 3ms teraz jest do konca grudnia potem kolejna paczka od st.do marca moze dostac nagrodowa paczke i bedzie wiecej niz jedna. Mozna podac 5kg czasem jest troche ponad to tez wezma lepiej wlozyc wiecej niz oddac za malo.bo wyciagaja niektore rzeczy zwlaszcza te ktorych nie moga spr.bez naruszenia opakowania. Moj facet zawsze chce to samo ale lodowki nie maja musisz podac rzeczy ktore sie szybko nie psuja i maja dluga date waznosci. Kabanosy sucha kielbase itp.parowki tez tylko hermetycznie zapakowane! Losos wedzony ser zolty, chleb krojony przyprawy suszone owoce orzechy czekolade itp. Najlepsze to domowe jedzenie ale tylko upieczone uduszone lub podsmazone np.kotlety pieczen schab wszystko pakuje w plastikowe pudelka.nic w plynie nic w szkle.musza byc art.do sprawdzenia. Kiedys podalam tez warzywa ale psuja sie.czosnek teraz podalam i wzieli. Mozna podac kawe herbate cukier. Jeszcze jak wysle talon to mozna mu podac czajnik czy grzelke elektryczna
Nie jest tak strasznie jak myslimy. Oby sie nie narazac...zadnych pobic i gwaltow ale nie mowie ze nie ma pobic w ogole sa ale co zrobic ciezko im odnalezc sie w tej zupelnie innej sytuacji. Gadac trzeba z kazdym...jedynie co ciasno i brudno i wszystko zalezy od humoru sluzby wieziennej. Moj narzeczony daje rade a jest rozpieszczonym chlopcem to mozna tam sobie poradzic...wyjscia nie ma poki co. Bardzo wazne sa listy i widzenia musimy byc przy nich zeby przetrwali to!!
3maj sie i powodzenia

To do tej pory jeszcze nie było sprawy? Wiesz chociaż w jakiej jest sytuacji? O co go oskarżają? To widzę, że się tak szybko wszystkiego nie dowiem?
nie wiesz jak jest na innych oddziałach w ZK W Rzeszowie? Co ile masz odwiedziny? I pozwalają np. Na spotkania w osobnych pomieszczeniach? Po jakim czasie od aresztowania, się pierwszy raz spotkaliście? A o co chodzi z tą nagrodową paczką? Jak można ją zdobyć? I co ile można o nią się starać?

Proszę o aktualne informacje jak na chwilę obecną jest w wiezieniu w Rzeszowie oraz jeśli ktoś coś wie o oddziale 8 bardzo proszę o infomacje

Witam jak u Was z listami? Do mnie od narzeczonego idzie chyba przez Zakopane 👿 jeden wysłany w czwartek nie doszedł i nie doszedł do dziś to z weekendem jest 9 dni drugi we wtorek też Go nie ma 😢 Ja swój wysłałam w piątek a we wtorek był już u niego. Ktoś tak z Was miał?

Witam jak jest na odziale 7 jesli ktos wie prosze o opinie.

Powrót