ZAKŁAD KARNY w SIEDLCACH

• Autor wątku Autor wątku Marsac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wystarczy że porozmawia z wychowawcą i wtedy na pewno będzie wiedział , a tak na marginesie to on stara się o adwokata z urzędu :)

dziękuje :) mam jeszcze pytanie dlaczego mojego brata "przerzucają" z jednej celi do drugiej?? już jest tam ponad miesiąc... drugie pytanie przy pierwszym widzeniu miał wpisane 280 & 1 kk a teraz ma 280 & 2 też tego nie rozumiem... Czy to znaczy, że zbierają jeszcze dowody i mogą mu doliczyć wszystkie jego przekroczenia (mandat za picie pod sklepem, nie płacenie rachunków) itd.??:(

siostraaaa napisał:
mam jeszcze pytanie dlaczego mojego brata "przerzucają" z jednej celi do drugiej??

To normalne w AŚ podczas prowadzonego śledztwa,chodzi o zmniejszenie możliwości kontaktu a tym samym mataczenia...

pierwszy raz jestem w tej sytuacji i wszystko jest dla mnie dziwne i nowe.. przepraszam jeśli moje pytania niektórym osobom mogą wydać się głupie

Witam!
Zauwazylam, ze piszecie tu o pozwoleniu na widzenie. Czy to, ze bede wpisana na liscie nie wystarczy? Pogubilam sie troche. To juz nie pierwsze forum, ktore czytam a musze miec pewnosc. Przylatuje do Polski wlasciwie tylko na widzenie. Prawnie dla skazanego jestem nikim a tak naprawde calym zyciem:) Wole byc przygotowana. Dziekuje z gory za odpowiedz.
Pozdrawiam

Jeżeli przebywa w zakładzie karnym i jesteś wpisana na listę zatwierdzoną przez dyrektora to wystarczy:smile: bo gdyby przebywał w areszcie śledczym potrzebowała byś pozwolenia od prokuratora lub sądu

Ostatnia edycja:
maleńka1227 napisał:
bo gdyby przebywał w areszcie śledczym potrzebowała byś pozwolenia od prokuratora lub sądu

Jest to porada nieprecyzyjna. Może przebywać w areszcie śledczym a być osobą skazaną i wtedy nie potrzebuje pozwolenia od prokuratora lub sądu. I w drugą stronę - może przebywać w zakładzie karnym w oddziale "aresztowym".

Zatem wszystko zależy od sytuacji prawnej osoby pozbawionej wolności.

Jeżeli osoba ma status "aresztowanego" zgodę na widzenie może udzielic prokurator lub sąd. Jeżeli osoba jest "skazana" vel. "osadzona"- wpisanie na listę wystarczy.

Beautifull Deamon napisał:
Jeżeli osoba jest "skazana" vel. "osadzona"- wpisanie na listę wystarczy.

Osadzony to każdy człowiek przebywający w jednostce penitencjarnej - skazany, ukarany, tymczasowo aresztowany.

Pisze co sama zaobserwowałam- jadąc na pierwsze widzenie do mojego obecnego męża, który wtedy był akurat w AŚ (już jako skazany), funkcjonariusz najpierw zapytał mnie czy jest aresztowany czy osadzony?

Stąd taki wniosek, ale dziękuję za wyjaśnienie ;)

Dziekuje za odpowiedz, co nie oznacza, ze mniej zaczelam sie denerwowac:)
Przeskrobal za granica, swoje odsiedzial ale odwiesili mu wyroki wczesniejsze z Polski. Sprawy zadnej nie mial teraz wiec wydaje mi sie, ze jest skazanym.
Tak jak pisalam wczesniej, zaczelam czytac forum, bo na poczatku nie mialam pojecia co oznacza skrot ZK czy AŚ:)

Czy jako kobieta ciezarna moge liczyc na wiecej sympatii ze strony straznikow w Siedlcach?:) Czy tez bede musiala tak dlugo czekac na widzenie?

Pozdrawiam

FreeAngela napisał:
Czy jako kobieta ciezarna moge liczyc na wiecej sympatii ze strony straznikow w Siedlcach?:) Czy tez bede musiala tak dlugo czekac na widzenie?

Zgłoś ciążę funkcjonariuszowi przed widzeniem, większość ZK w miarę możliwości praktykuje pierwszeństwo osób z małymi dziećmi, kobiet w ciąży czy też osób starszych.

Vajla napisał:
Zgłoś ciążę funkcjonariuszowi przed widzeniem, większość ZK w miarę możliwości

Co to znaczy "w miarę możliwości"?
Normalni ludzie, oczekujący na widzenie sami powinni zaproponować kobiecie w ciąży, by weszła pierwsza. NO ale ...

Forg, dokończ proszę zdanie:)
"W miarę możliwości" - każdy zakład ma też swoją drogę formalną widzeń i czasem inni czekający nie mają wpływu na kolejność wejścia:) - to miałam na myśli.
No ale Forg nie byłby Forgiem gdyby nie szukał drugiego dna 8) wypowiedzi, którego tym razem nie było.

Vajla napisał:
Forg, dokończ proszę zdanie:)
"W miarę możliwości" - każdy zakład ma też swoją drogę formalną widzeń i czasem inni czekający nie mają wpływu na kolejność wejścia:) - to miałam na myśli. .

I tak jest dokładnie w tym zakładzie karnym ,tu decyduje o tym sw :)

FreeAngela napisał:

Pozdrawiam

Moja Kochana, nie licz na to ;) Zaszłam w ciążę na krótko przed zamknięciem mojego męża w więzieniu. Obecnie jestem w piątym miesiącu. Jeżeli trafisz na zakład karny, w którym jest poczekalnia to masz szczęście. Ja muszę stać i czekać na mrozie dopóki nie nadejdzie moja kolejka. Przy czym- wszyscy strażnicy dobrze wiedzą, że jestem w ciąży ;)

Jeżeli jedziesz na widzenie, lepiej ubierz się ciepło i zaopatrz w termos z herbatą. Pozdrawiam i powodzenia !

Beautifull Deamon napisał:
Moja Kochana, nie licz na to ;) Zaszłam w ciążę na krótko przed zamknięciem mojego męża w więzieniu. Obecnie jestem w piątym miesiącu. Jeżeli trafisz na zakład karny, w którym jest poczekalnia to masz szczęście. Ja muszę stać i czekać na mrozie dopóki nie nadejdzie moja kolejka. Przy czym- wszyscy strażnicy dobrze wiedzą, że jestem w ciąży ;)

Jeżeli jedziesz na widzenie, lepiej ubierz się ciepło i zaopatrz w termos z herbatą. Pozdrawiam i powodzenia !

Ja jeździłam w ciąży akurat do tego zakładu karnego i czekałam na widzenie tak jak wszyscy ,ale poczekalnia jest w środku budynku ,jest ciepło i co najważniejsze gdzie usiąść .A na widzenie nawet nie czeka się długo :)

Widzisz, ja jeżdżę do Kalisza, gdzie poczekalni nie ma. Ostatnio miałam przyjemność stania przed budynkiem ok 1 godz i 15 minut, bo tyle osób było przede mną .Wszystko zalezy od ZK.

I cieszylam sie przez chwile...:)
Nie ma co lamentowac, bo widze ze rozne opinie sa na ten temat. Zobaczymy jak bedzie w moim przypadku:)

Pozdrawiam

Witam
Czy jest ktoś w stanie podac mi AKTULANE informacje odnośnie podstawowych rzeczy o tym ZK? Mam na myśli ilość i długośc telefonów w tygodniu, czas oczekiwania na widzenie, czy na widzeniu można zrobić jakieś zakupy osadzonemu (oprocz paczki kwartalnej), jak wyglądają telefony urzędowe - do sądu/adwokata - czy trzeba jednorazowo pisac prośbę, czy jest jakaś inna forma udzielania zgody np. zgoda czasowa?
Czy długo czeka sie na realizację paczki internetowej?
Dziękuję

Powrót