Zakład Karny w Uhercach

• Autor wątku Autor wątku ram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
szka napisał:
To, że dla Ciebie nie jest to nowość, nie znaczy, że dla innej osoby również.

Chyba się nie zrozumiałyśmy ale cóż
Zakupy na widzeniu może robić też osadzony wraz z osobą odwiedzającą bynajmniej tak jest u nas,ale są to zakupy nie żywnościowe chyba że jest przyznana paczka

A potrafisz zrozumieć, że mimo to, że czegoś nie widziałaś to jednak istnieje? W Uhercach Mineralnych tak nie jest, w Sanoku, w Przemyślu również. Zakupy robi osoba odwiedzająca a osadzony nie idzie wraz z nią.
W Uhercach można kupić jedynie tytoń, papierosy, karty tel i środki higieniczne jako zakupy podczas widzenia. Paczka żywnościowa to inna sprawa.
(W Przemyślu np. robię zakupy do max. 5kg, jest tam żywność i środki hig. i nikt tego nie liczy jako paczki, tylko normalne zakupy podczas widzenia, więc jak widzisz w jednym ZK wolno, w innym nie.)

Wg zmienionych przepisów od stycznia 2012 r nie można robić zakupów żywnościowych na widzeniu jeżeli nie ma paczki więc masz fajnie ,bo teraz można właśnie tylko to co napisałaś tytoń chemia itd
Uwas wyjątek a u nas wyjątek taki że osadzony idzie na zakupy z odwiedzającymco ZK to obyczaj

Widocznie w niektórych robią, np. w 2 ZK w woj. podkarpackim jestem pewna na 100%, że w zakupach znajduje się żywność i zabierają ją do celi. Wiem, że osadzony może podejść do kantyny, ale użytkowniczka hanca pytała konkretnie o ZK w Uhercach Mineralnych, a tam jest inaczej.

Powoli....
Już rozumiem, że podczas widzenia to co wypisałyście.
Ale czy jak przekażę mu jakieś pieniądze, które on dostanie, to będzie mógł po prostu iść do kantyny i kupić sobie JEDZENIE, czy będzie musiał czekać na termin przyznania paczki... Czy jeżeli będzie taka sytuacja, że paczkę właśnie przed tygodniem od kogoś otrzymał, to będzie musiał odczekać żeby coś kupić, czy może dowolnie iść nawet 3 razy w miesiącu (wychowawca powiedział, że 3 razy w miesiącu więźniom przekazywane są pieniądze).

Ty pieniądze możesz mu wpłacić na tak zwaną żelażna kasę z której 3 razy w miesiącu są przekazywane osadzonemu pieniądze na tak zwaną 'wypiske" i na tej 'wypisce" osadzony w zależności ile ma pieniędzy takie robi sobie zakupy.Co do paczki to może dostać raz na 3 miesiące.A na widzeniu może sobie zrobić zakupy pt chemia higiena mleko woda kawa itd zero żywnosci

martetta napisał:
A na widzeniu może sobie zrobić zakupy pt chemia higiena mleko woda kawa itd zero żywnosci
W Uhercach Mineralnych podczas widzenia nie można kupić ani kawy, ani wody, ani mleka. Powtarzam: tylko wyroby tytoniowe i art. higieniczne.

hanca Wychowawca dobrze Ci powiedział. Jak jest wypiska to oddziałowy dzwoni dzwonkiem i wyczytuje nazwiska osadzonych na danym oddziale i wtedy idą, kupują i zabierają do celi. Tak jak pisałam wcześniej: odbywa się to 3 razy w miesiącu w określone dni. Na wypisce można kupić wszystko, co jest dostępne w kantynie.

Ostatnia edycja:
Albo można poprosić i zamówić coś czego nie ma w kantynie. Z reguły nie ma z tym problemu :)

witam serdecznie, skrupulatnie wczytalam się we wszystkie wypowiedzi pod tym tematem, mam jednak jedno pytanie. Wiem już dzieki temu co napisałyście, że wypiski są 3 razy w miesiącu, chcialabym jedynie wiedziec czy są to jakieś okreslone dni ? nie wiem np. tygodnia albo daty, w ktore osadzeni mogą kupić sobie rzeczy? O ! i jeszcze jedno, czy karty telefoniczne można wysłać im pocztą?

Wypiski są w 5,15,25 dzień miesiąca, właśnie zapytałam mojego osadzonego, który niedawno tam siedział.
Karty telefoniczne możesz bez problemu wysłać pocztą lub podać kod karty przez telefon.

super!!! wysłalam karte TP bo tylko taka udało mi się dostać w niedzielę. Mam nadzieje ze dostanie jutro list (wysłany priorytetem w niedzielę) i w końcu będzie mógł zadzwonić, bo nie cierpie nie mieć wiadomości :)

Telefon jest włączony od 8 do 22 i w tych godzinach osadzeni mogą dzwonić.

Mozecie mi powiedziec jak jest z przeniesieniem?? Bo wywiezli nazeczonego mego az 400 km z miejsca zamieszkania a mamy male dziecko.. nie wiem co robic ja nie dam rady tam jechac nie mam prawa jazdy ...

witam. mam pytanie i poprosilabym bez uszczypliwych komentarzy.. wybieram sie 14.01 na widzenie do Uherc po raz pierwszy, moj P prosil mnie o przywizienie krzyzowek i gazet, wiec pytanie jest takie - czy mozna w ogole i czy mozna wniesc to na widzenie czy zostawic przy bramie podpisane?

tak samo prosil mnie o srebrny lancuszek i nie pisal o to zadnej zgody, poprostu powiedzial mi ''zaloz na siebie i mi dasz na widzeniu'' czy nie poniesie za to zadnych konsekwencji?

prosze o ''normalna'' odpowiedz:) z gory dziekuje

gosienka17100 napisał:
tak samo prosil mnie o srebrny lancuszek i nie pisal o to zadnej zgody, poprostu powiedzial mi ''zaloz na siebie i mi dasz na widzeniu'' czy nie poniesie za to zadnych konsekwencji?

Jasne. Łam regulamin i spełniaj zachcianki przestępcy.

forg napisał:
Jasne. Łam regulamin i spełniaj zachcianki przestępcy.

ja pierd.. tylko sie spytalam! jest to dla mnie tak samo jak i dla niego przytlaczajace i wszystko swieze bo dopiero 3 ms odsiaduje i przez telefon nie za wiele moze mi powiedziec bo nie pozwala na to czas zbytnio a ja jestem zielona w tym temacie dlatego pytam i prosilam o NORMALNA odpowiedz a nie uszczypliwe odpowiedzi.. od tego jest chyba to forum zeby ktos mogl sie spytac a ktos inny udzielic konkretnej odpowiedzi.. gdybym liczyla na takie odpowiedzi to zapytalabym sie na forum dla nastolatek! wiec jezeli tak maja wygladac Twoje odpowiedzi to prosze Cie - NIE ODPOWIADAJ! zapytalam grzecznie..

wez czy czlowieku naucz sie czytac i pomysl troszke bo widze, ze ciezko Ci to idzie! moj pierwszy post byl bardzo grzeczny, poniewaz zapytalam DELIKATNIE I GRZECZNIE a ze Ty odpowiedziales mi chamsko i prostacko to nic na to nie poradze, nerwy puscily tak samo jak i kazdemu puszczaja gdy im ''odpowiadasz''. zauwazylam ze wiekszosc Twoich postow jest chamska i tylko patrzysz komus dogryzc!! Komus - kto poptostu chce sie czegos dowiedziec! Prosze Cie, daruj sobie i jezeli takie glupoty masz wpisywac w odpowiedzi do mnie to poprostu NIE ODPISUJ! Zegnam Cie

Powrót