Zakład Karny w Uhercach

• Autor wątku Autor wątku ram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zgadzam się.Tylko ze mój facet popełnił przestępstwo ponad 10 lat temu jako gówniarz bez żadnej koncepcji na swoje życie. Minął kawał życia i wszystko się zmieniło, już nie jest tylko on ale ja i jeszcze mała dziewczynka... dom, praca.choinka i plany.... Czy w Polsce nie ma siły na to żeby odpokutować błedy młodości w inny sposób???? Tego nie mogę pojąć,chociaż im dłużej o tym myślę tym bardziej utewirdzam się w przekonaniu że ideały można sobie w buty włożyć a życie poprostu takie jest.

Ja jestem w podobnej sytuacji-po 5 latach od popełnienia przestępstwa odwiesili mu wyrok, ponieważ ta druga sprawa trwała właśnie 5lat,najgorsze jest to, że gdyby apelował to czas próby by minął i nie odowiesiliby mu tego wcześniejszego wyroku, też nie czuje się kryminalistą-ale za błędy trzeba płacić-poprostu takie jest życie, jeden ma więcej szczęścia, drugi mniej. Poza tym, on w końcu wyjdzie, czas szybko mija, to nie jest najgorsza rzecz jaka się mogła przytrafić,tyle osób ginie w wypadkach samochodowych itd a ty wiesz gdzie jest, wiesz, że nic mu nie jest i, że będzie ok :)

W sumie tak. Trochę zaczyna przechodzic mi rozgoryczenie.Pocieszam sie tym że mogę rozmawiać z nim przez telefon, to w moim przypadku morze szczęścia.... Wiem że wszystko to jest do przetrwania ale czasami tak mi żle.... Bardzo sie boję świąt...

I niestety nie ostatnia. Ja też się boję Świąt i Sylwestra ale pocieszam się, że naprawdę to że w tym roku będę sama nie jest tragedią, inni ludzie mają o wiele gorsze problemy.

zgadzam się z Adozetem
znam wiele ZK w calej Polsce i Uherce cieszą się najlepszą opinią. Lepiej dalej ale krócej

Wiatam was wszystkich!Chcialabym sie dowiedziec jaki jest adres do ZK uherce i jak wogole adresujecie listy?

Na kopercie piszę Imię i nazwisko oraz kogo syn a pod spodem adres Z.K. :wink:

adres to tylko kod i nazwa miejscowości 38-623 Uherce Mineralne

No to napisz imię i nazwisko kogo syn pod spodem nazwe Z.K. i jeszcze niżej kod i miejscowość :)

Podobno przebywają tam tylko osadzeni z większymi wyrokami.Ostatnio z pierwszej wokandy wyszło ok.30 osadzonych na warunkowe przedterminowe zwolnienie.Chciałabym żeby mojego chłopaka tam przerzucili.Wole sie przemęczyć i szybciej mieć go w domciu.Eh... :(

to prawda ze jest tam dobrze rozumiany system resocjalizacji (gozej jest z grypsujacymi) wiadomosci z pierwszej renki.Dlatego tez sie staramy o ten zk

Ostatnia edycja:
Ram napisz do Barbie - jej mąż był w Uhercach i grypsował... nie narzekał.. podobno tam jest naprawdę dobrze... ale myślę że ona Ci wszystko dokładnie napisze..:)

to prawda ze jest tam dobrze rozumiany system resocjalizacji (gozej jest z grypsujacymi) wiadomosci z pierwszej renki.Dlatego tez sie staramy o ten zk
Mirek grypsował i nie miał problemów.
Tam nawet grypsujący mają luzy. Wychodził na przepustki - jedną miał nawet na 2 tyg!!! Ze względu na daleką odległość od domu. Piszcie co dokładnie Was interesuje a ja wypytam się Mirka.
W tej chwili jest tam koleżanki chłopak. W środę tydzień temu na warunkowe z 28 osób wyszło 26 :) Dzisiaj koleżanki chłopak staje. Trzymam kciuki :ok:

Ostatnia edycja:
Moj brat byl w Uhercah,grypsowal.rzeczywiscie grypsujacym jest ciezej o wokande,ale wcale nie jest bardzo ciezko.Z pierwszej wokandy nie wyszedl,za to dostal przerwe w karze na 6 mies-dostal warunkowe na wolnosci.
Znam wielu grypsujacych,ktorzy wlasnie z Uherc wyszli na co w Lublinie np.nie mieliby najmniejszych szans.

Mój z dużym wyrokiem, ponad 8 lat, wyszedł z trzeciej wokandy, po 5 latach. W innych ZK można by tylko pomarzyć o tak szybkim wyjściu. Tym bardziej, że grypsował.

Mój facet jest w Uhercach (ta wspomniana przez Barbie, nieszczęsna wokanda...), grypsuje i mało narzeka. Jedną z niewielu wad jest piekielnie daleka odległość od domu bo 300km. Poza tym poczta szwankuje i listy z zakładu giną... Ale daje radę, mimo, że czepiają się byle gówna. Wychowawcy nie polubiłam w ogóle, ale strażników mają fajnych ;P Wokanda niestety do tyłu, ale napisał zażalenie do sądu do Rzeszowa i 12 marca staje znowu...

(dzieki barbie- nie bardzo jestem obeznana w tym forum, nie moge nic znalesc) kochane czy ktos od was kontynuowal nauke bedeac skazanym w uhercach mineralnych?nie vardzo wiem jak mam sie tego dowiedzsiec, moj brat stara sieo przeniesienei tam oraz kontynuowanie szkoly,pozwoli mu to podobno na szybsze wyjscie ... jeszcze do maja 2013, to troche czasu.blagam pomozcie ,O jaki kierunek moze starac sie skazany... moj skonczyl zawodowke oraz 1 rok technikum budowlanego

'Aktualnie w powstałym Centrum Kształcenia Ustawicznego funkcjonuje Zasadnicza Szkoła Zawodowa dla dorosłych, kształcąca skazanych w zawodach malarz-tapeciarz, poszdzkarz, murarz, Liceum Ogólnokształcące dla dorosłych, Uzupełniające Liceum Ogólnokształcące na podbudowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz Gimnazjum.' [ http://www.sw.gov.pl/index.php/jednostki/11/215 ]

Szkoła znajduje się na drugim pawilonie. Powinien napisać wniosek o przeniesienie w celu kontynuowania nauki. Na pewno będzie to pozytywnie brane pod uwagę przy staraniu się o pwz :) Poza tym w Uhercach raczej nie ma problemów z szybszym wyjściem.

Powrót