W
Wojciech14
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące formy prawnej DG. Otóż mam zamiar otworzyć firmę, która zatrudni do 4-5 pracowników (+ja na stanowisku kierownika oraz w razie konieczności księgowego). Czytałem, że JDG (jednoosobowa działalność gospodarcza) może zatrudniać właśnie do 5 pracowników, tyle że na umowę o pracę, a ja uderzam w branżę, gdzie na początek umowa zlecenie/dzieło jest korzystniejsza. Myślę o spółce z.o.o., ale nie wiem jak się za to zabrać (wolę zadawać głupie pytania i mieć 200% pewności niż coś pominąć), do kogo iść po doradztwo i jak to ogarnąć. Bo z tego co czytam to spółka z.o.o musi mieć organy, wspólników itd.
1. Czy jak przykładowo ja i ktoś z rodziny/kolega założymy taką spółkę to mogę w niej pracować (robić przykładowo księgowość, zarządzać itd)?
2. Czy jestem w stanie sam założyć taką spółkę?
3. Kojarzycie jakiegoś dobrego radcę prawnego i doradcę podatkowego w Krakowie?
Tak jak wyżej napisałem, wolę zadawać głupie pytania, niż samemu dochodzić tygodniami do rozwiązań, więc proszę o wyrozumiałość. Nie jestem prawnikiem
1. Czy jak przykładowo ja i ktoś z rodziny/kolega założymy taką spółkę to mogę w niej pracować (robić przykładowo księgowość, zarządzać itd)?
2. Czy jestem w stanie sam założyć taką spółkę?
3. Kojarzycie jakiegoś dobrego radcę prawnego i doradcę podatkowego w Krakowie?
Tak jak wyżej napisałem, wolę zadawać głupie pytania, niż samemu dochodzić tygodniami do rozwiązań, więc proszę o wyrozumiałość. Nie jestem prawnikiem