Zakończenie leasingu samochodu - darowizna

• Autor wątku Autor wątku lukaszo11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszo11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
jeśli zły dział - przepraszam i proszę o przeniesienie.

Posiadam mały leasing na 48 tyś brutto na 60 rat.
Wykup ok 7200zł brutto - w maju br.

Mam opcję podarować go Ojcu - i to realnie gdyż będzie jego użytkownikiem jedynym. Co do rozliczeń "między nami" to już pozostawię w ciszy :)

Generalnie sprawa ma się zakończyć na dorowiźnie.
Moje pytanie - jeśli chcę go podarować Ojcu - powiedzmy koło lipca - mam tą FV wykupu majową - nie księgować ( odliczać Vat i zaliczać w koszt ) a potem przeprowadzić darowiznę ?
Gdyż jak odliczę vat i zaliczę do kosztów - tz. na dalszą działalność - będzie mnie obowiązywał Vat przy darowiźnie poźniejszej tak ?

Trochę to nie przemyślałem gdyż mogłem zrobić wykup 1%
Zastanawiam się czy jest sens na przedłużenie leasingu o to 3 raty np . - aby dostać trzy większe FV i je jeszcze odliczyć a dopiero wykup 1% nie odliczać ?

Co ma sens ?

tak oczywiście - mogę dokonać darowizny po otrzymaniu FV za wykup - to doczytałem :)
Tylko jak rozumiem - tą FV wykupu muszę potraktować jak FV "prywatną" - zatem nie księgować w firmie ( nie odliczać z niej 50% vatu i nie traktować jako koszt )

bardzo dziękuję - utwierdziłeś mnie w moich przekonaniach co do słuszności wykupu na cele prywatne a następnie podarowanie auta Ojcu :)

dziękuję - przetestuję gdyż nie ukrywam ,że jeszcze nie korzystałem ( do dziś pośrednio ) z jego "usług " :)

Powrót