zakończenie płacenia alimentów

• Autor wątku Autor wątku kyrob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyrob

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Córka jest pełnoletnia, pracuje i mieszka z chłopakiem. Mam na nią zasądzone alimenty, które płacę do tej pory jako formę pomocy dla niej już "na swoim". Odkąd stała sie pełnoletnia a potem przeprowadziła do mnie płaciłem już jej a nie jej matce na konto. Teraz przeczytałem, że zmiana płatności z matki na córkę powinna być zgłoszona do sądu no ale nie była. Niemniej matka nie powinna chyba robić problemów bo generalnie są dobre układy.
Pytanie jak mam zakończyć płacenie alimentów, czy jest jakiś dokument na to i czy jeśli będzie rozprawa w sądzie o zakończenie płacenia alimentów czy córka musi być osobiście? Może wystarczy jej potwierdzone notarialnie poświadczenie? Córka mieszka daleko od domu i pracuje więc by to trochę ułatwiło sprawę.

No a może wystarczy samo oświadczenie córki, że nie potrzebuje już alimentów dodatkowo sygnowane przez notariusza? No a jeśli jednak sądownie to córka nie jest teraz nigdzie zameldowana to do jakiego sądu mam wnieść pozew - w swoim mieście czy muszę jechać do miasteczka w którym córka obecnie mieszka?

Powrót