Zakończenie stażu unijnego - dokumenty.

• Autor wątku Autor wątku cwelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cwelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
W kilku poniższych zdaniach chciałabym opisać moją sytuację. Od sierpnia 2016 do końca stycznia 2017 roku odbywałam staż unijny w projekcie pt. „Aktywizacja osób młodych pozostających bez pracy w powiecie xyz (II)”. Po zakończeniu stażu powinnam podjąć zatrudnienie u pracodawcy, u którego odbywałam półroczny staż. Ze względu na złe traktowanie z jego strony i pracowników (znęcanie się psychiczne), wykonywanie prac nieokreślonych w planie stażu, łamanie przepisów BHP postanowiłam nie podejmować zatrudnienia, zresztą pracodawca nie przedstawił mi żadnej umowy. Złożyłam "Oświadczenie o rezygnacji z zatrudnienia po odbytym stażu" do PUP wraz z moim sprawozdaniem - koniec stycznia 2017. Dodatkowo w połowie lutego 2017 skończył mi się meldunek czasowy w mieście, w którym odbywałam staż.

Do dziś nie otrzymałam od PUP żadnych dokumentów, informacji a w szczególności zaświadczenia o odbyciu stażu. Mogę się ubiegać w PUP o wydanie dokumentów potwierdzających odbycie półrocznego stażu? Czy jednak w takiej sytuacji jest to traktowane inaczej (jak np. przerwanie stażu)?

cwelek napisał:
Złożyłam "Oświadczenie o rezygnacji z zatrudnienia po odbytym stażu" do PUP wraz z moim sprawozdaniem - koniec stycznia 2017. Do dziś nie otrzymałam od PUP żadnych dokumentów, informacji a w szczególności zaświadczenia o odbyciu stażu.
A co z opinią organizatora? Została złożona do urzędu, aby ten mógł wystawić Pani zaświadczenie?
cwelek napisał:
Czy jednak w takiej sytuacji jest to traktowane inaczej (jak np. przerwanie stażu)?
W tej sprawie należałoby się skonsultować z konkretnym PUP, bo bardzo możliwe, że w sytuacji kiedy staż został przerwany zaświadczenia o jego odbyciu (czyli zakończeniu) PUP nie wystawia.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
A co z opinią organizatora? Została złożona do urzędu, aby ten mógł wystawić Pani zaświadczenie?
Tak, organizator stażu złożył w PUP swoją opinię w wyznaczonym terminie.

cwelek napisał:
Tak, organizator stażu złożył w PUP swoją opinię w wyznaczonym terminie.
Czyli prawdopodobnie Pani PUP nie wystawia "z automatu" zaświadczeń o stażu, który się nie odbył (nie zakończył). Pytała Pani o to bezpośrednio w swoim PUP?
Być może, aby otrzymała Pani jakieś potwierdzenie, że w ogóle Pani ten staż odbywała konieczne będzie złożenie pisma/wniosku do PUP o wydanie zaświadczenia?

Kosssz napisał:
Czyli prawdopodobnie Pani PUP nie wystawia "z automatu" zaświadczeń o stażu, który się nie odbył (nie zakończył). Pytała Pani o to bezpośrednio w swoim PUP?
Być może, aby otrzymała Pani jakieś potwierdzenie, że w ogóle Pani ten staż odbywała konieczne będzie złożenie pisma/wniosku do PUP o wydanie zaświadczenia?

Sprawa stażu się już nareszcie rozwiązała. Po korespondencji mailowej z PUP otrzymałam listownie zaświadczenie o odbyciu stażu i decyzję o okresie bycia bezrobotnym. Dziękuję za zainteresowanie się postem ;)

Powrót