zakres czynności

• Autor wątku Autor wątku possiomka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

possiomka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
jestem konserwatorem w przedszkolu, mam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności (3 operacje kręgosłupa), dostałem polecenie od dyrektora, żeby w czasie wakacji umyć elewację budynku. Czy jest to zgodne z prawem?

prawo nie reguluje zakresu obowiązków konserwatora, jeżeli jest to praca na wysokości pow. 1 m wymaga badań

Agnieszka3M napisał:
prawo nie reguluje zakresu obowiązków konserwatora, jeżeli jest to praca na wysokości pow. 1 m wymaga badań
w dotychczasowym zakresie obowiązków mam wpisane drobne naprawy i dbanie o teren zielony, obawiam się, że mycie elewacji może być bardzo obciążające dla mojego kręgosłupa,

Tego rodzaju czynności wymagają posiadania specjalnych uprawnień, np. prace na wysokościach. Konserwator może wykonywać prace na wysokości, ale musi spełniać rygorystyczne wymagania BHP. Zgodnie z prawem, każda praca na wysokości powyżej 1 metra nad poziomem gruntu lub podłogi wymaga odpowiednich uprawnień i przygotowania. Domyślam się, że skoro pełni stanowisko konserwatora, to takie uprawnienia posiada.
Stopień niepełnosprawności sam w sobie nie wyklucza wykonywania prac na wysokości. Osoba z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności może wykonywać takie prace, jeżeli:
  • lekarz medycyny pracy wydał orzeczenie o braku przeciwwskazań do pracy na wysokości,
  • zakres obowiązków obejmuje takie prace,
  • pracownik posiada wymagane kwalifikacje i został odpowiednio przeszkolony.

Powrót