Zaktualizowanie treści reklamacji po jej uwzględnieniu.

• Autor wątku Autor wątku Ambrok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ambrok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Państwa,

jako konsument skorzystałem z prawa do reklamacji towaru na podstawie ustawy z dnia z dnia 27 lipca 2002 r.
Zakup dokonany został w sklepie stacjonarnym(umowa zawarta na miejscu).
Wada ujawniła się po niespełna 20 miesiącach, zgłoszona po 6 dniach od jej wykrycia, na piśmie, uniemożliwia całkowicie korzystanie z towaru.
Zażądałem wymiany na nowy.
Przedsiębiorca w przeciągu 14dni ustosunkował się do reklamacji w następujący sposób:
Odmówił spełnienia żądania na podst. art.8 pkt.1 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. tłumacząc iż wymiana towaru na nowy pociąga za sobą nadmierne koszty, cyt:
Fakt dokonania wymiany sprzętu na nowy powoduje po stronie sprzedawcy, iż za jedną wartość zapłaconej ceny jest on zobligowany do wydania dwóch nowych dekoderów, gdyż zbycie tego wymienionego, a więc już nie nowego osobie trzeciej, wiąże się albo z niemożliwością dokonania tego wobec ogromnej oferty dekoderów na rynku, przy ich częstej zmienności ceny w dół i licznych promocjach, albo z koniecznością obniżenia ceny poniżej wszelkich kryteriów opłacalności. Dlatego też firma XXX S.A. jest uprawniona do naprawy przedmiotowego dekodera, gdyż jego wymiana wiąże się dla nas z nadmiernymi kosztami.[Pecyna Marlena, LEX/El. 2003 komentarz do art. 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176)]

Decyzją Spółki jest przekazanie przedmiotowego urządzenia do autoryzowanego serwisu producenta, celem usunięcia nieprawidłowości.
Prosiłbym o udzielenie pomocy w rozwianiu poniższych wątpliwości i niewiadomych:
1. Chcę teraz, już po fakcie zażądać aby sprzedawca zwrócił mi koszty dostarczenia towaru do najbliższego salonu tj. koszt 4-ech biletów:
- dostarczenie towaru do salonu i powrót do domu;
- przyszłe odebranie towaru z salonu i powrót z nim do domu.
a.)Czy nieuwzględnienie tego żądania w pierwotnym piśmie reklamacyjnym odbiera mi prawo do zwrotu kosztów dostarczenia?​
b.)Czy muszę posiadać paragony zakupu oraz same bilety a czy mogę w inny sposób wykazać iż taki koszt poniosłem i poniosę(np. strona przewoźnika z cennikiem)?​

2.Przeczytałem w.w. ustawę i jeśli dobrze rozumuję to sprzedawca nie ma prawa zmienić sposobu doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową, może jedynie przystać bądź odrzucić żądanie.
Ponadto zgodnie z art. 8 pkt. 4:
Przepis prawny:
Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany, albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie(...)ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna.
powinienem mieć teraz prawo do wyboru czy żądam obniżenia ceny a czy odstąpienia od umowy i zwrotu całkowitej ceny towaru - czy dobrze to interpretuję?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki.

Ustosunkował się do żądania. Nie ma prawa samodzielnie oddać do naprawy. Ty teraz możesz zgodzić się na naprawę lub odebrać w takim stanie w jakim złożyłeś.

Co do kosztów: możesz żądać zwrotu bez czegokolwiek jednak aby to skutecznie poczynić, powinieneś mieć dowody poniesionych kosztów. Odbity bilet z komunikacji miejskiej będzie raczej słabym dowodem.

Powrót