A
Ambrok
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam Państwa,
jako konsument skorzystałem z prawa do reklamacji towaru na podstawie ustawy z dnia z dnia 27 lipca 2002 r.
Zakup dokonany został w sklepie stacjonarnym(umowa zawarta na miejscu).
Wada ujawniła się po niespełna 20 miesiącach, zgłoszona po 6 dniach od jej wykrycia, na piśmie, uniemożliwia całkowicie korzystanie z towaru.
Zażądałem wymiany na nowy.
Przedsiębiorca w przeciągu 14dni ustosunkował się do reklamacji w następujący sposób:
Odmówił spełnienia żądania na podst. art.8 pkt.1 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. tłumacząc iż wymiana towaru na nowy pociąga za sobą nadmierne koszty, cyt:
1. Chcę teraz, już po fakcie zażądać aby sprzedawca zwrócił mi koszty dostarczenia towaru do najbliższego salonu tj. koszt 4-ech biletów:
- dostarczenie towaru do salonu i powrót do domu;
- przyszłe odebranie towaru z salonu i powrót z nim do domu.
2.Przeczytałem w.w. ustawę i jeśli dobrze rozumuję to sprzedawca nie ma prawa zmienić sposobu doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową, może jedynie przystać bądź odrzucić żądanie.
Ponadto zgodnie z art. 8 pkt. 4:
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki.
jako konsument skorzystałem z prawa do reklamacji towaru na podstawie ustawy z dnia z dnia 27 lipca 2002 r.
Zakup dokonany został w sklepie stacjonarnym(umowa zawarta na miejscu).
Wada ujawniła się po niespełna 20 miesiącach, zgłoszona po 6 dniach od jej wykrycia, na piśmie, uniemożliwia całkowicie korzystanie z towaru.
Zażądałem wymiany na nowy.
Przedsiębiorca w przeciągu 14dni ustosunkował się do reklamacji w następujący sposób:
Odmówił spełnienia żądania na podst. art.8 pkt.1 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. tłumacząc iż wymiana towaru na nowy pociąga za sobą nadmierne koszty, cyt:
Prosiłbym o udzielenie pomocy w rozwianiu poniższych wątpliwości i niewiadomych:Fakt dokonania wymiany sprzętu na nowy powoduje po stronie sprzedawcy, iż za jedną wartość zapłaconej ceny jest on zobligowany do wydania dwóch nowych dekoderów, gdyż zbycie tego wymienionego, a więc już nie nowego osobie trzeciej, wiąże się albo z niemożliwością dokonania tego wobec ogromnej oferty dekoderów na rynku, przy ich częstej zmienności ceny w dół i licznych promocjach, albo z koniecznością obniżenia ceny poniżej wszelkich kryteriów opłacalności. Dlatego też firma XXX S.A. jest uprawniona do naprawy przedmiotowego dekodera, gdyż jego wymiana wiąże się dla nas z nadmiernymi kosztami.[Pecyna Marlena, LEX/El. 2003 komentarz do art. 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176)]
Decyzją Spółki jest przekazanie przedmiotowego urządzenia do autoryzowanego serwisu producenta, celem usunięcia nieprawidłowości.
1. Chcę teraz, już po fakcie zażądać aby sprzedawca zwrócił mi koszty dostarczenia towaru do najbliższego salonu tj. koszt 4-ech biletów:
- dostarczenie towaru do salonu i powrót do domu;
- przyszłe odebranie towaru z salonu i powrót z nim do domu.
a.)Czy nieuwzględnienie tego żądania w pierwotnym piśmie reklamacyjnym odbiera mi prawo do zwrotu kosztów dostarczenia?
b.)Czy muszę posiadać paragony zakupu oraz same bilety a czy mogę w inny sposób wykazać iż taki koszt poniosłem i poniosę(np. strona przewoźnika z cennikiem)?
2.Przeczytałem w.w. ustawę i jeśli dobrze rozumuję to sprzedawca nie ma prawa zmienić sposobu doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową, może jedynie przystać bądź odrzucić żądanie.
Ponadto zgodnie z art. 8 pkt. 4:
- Przepis prawny:
Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany, albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie(...)ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki.