Zakup 1/2 domu

• Autor wątku Autor wątku jaco2002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaco2002

Użytkownik
Odpowiedzi
86
Witam.
Mam pytanie.
Chcę kupić połowę domu, którą sprzedający nabył w drodze podziału spadku .Sąd przysądził 1/2 udziału w budynku mieszkalnym, 1/2 udziału w budynku gospodarczym i 1/2 udziału w gruncie. Sprzedający pokazał mi mapkę gruntu ( działki) z naniesionymi na nią budynkami - stan sprzed podziału ! Moje pytanie: czy sprzedający powinien przed podpisaniem aktu notarialnego zaktualizować mapkę tak , żebym wiedział czy kupuję faktycznie tą część domu?Dom wymaga remonty. Może okazać się, że po wykonaniu wymaganych prac, przyjdzie drugi spadkobierca i powie mi, że to akurat była jego część. Podabnie z gruntem . potrzebuję postawić wiatę garażową. po postawieniu jej, ktoś może powiedzieć, że stoi ona na jego części. Sprzedający nie widzi problemu twierdząc, że i tak w akcie notarialnym mam zapisane 1/2 domu, budynku gospodarczego i udziału w gruncie. Kto ma rację? Ja czy sprzedający?
Czy notariusz nie ma obowiązku zapisania w akcie naotarialnym, która część czego przypada na mnie?
Pozdrawiam.

Najlepiej jak dom podzieli geodeta i wtedy beda dwie ksiegi wieczyste i nie bedzie zadnych problemow. jezeli sa oddzielne wejscia i wy bierzecie gore albo dol.

Masz rację fricozoid. Ale mam pytanie : czy notariusz będzie wymagał mapki z podziałem domu i gruntu, czy jego to nie obchodzi i w akcie notarialnym wpisze " kupujący nabywa prawo do 1/2 domu o 1/2 udziału w gruncie" ?

Ja tego nie wiem, ale logicznie myslac, to jak sa udzialy to chyba raczej nie ma mapek ani oznaczen, bo co w akcie bedzie pokoj ten i ten na gorze po lewej stronie? po prostpu wspolwlasnosc, a umowne ustalenie gdzie kto mieszka.

Dom podzielony jest na część prawą i lewą. Widziałem w TV , jak gość od dwóch lat wchodzi do zakupionej części domu po drabinie , bezpośrednio z drogi, bo sprzedający nie zapisał w akcie notarialnym, którędy może to robić, a współwłaściciel twierdzi,że przed domem ziemia należy do niego !
Stąd moje obawy i pytania.
Nie po to kupuję dom ,żeby mieć współwłasność.
Czy ewentualne " umowne ustalenie" musi być dokonane w drodze aktu notarialnego, czy tez może być "spisane na kolanie" ?

Powrót