Zakup Allegro, Orange, Iphone

• Autor wątku Autor wątku Damian Tr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian Tr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Chciałbym się zwrócić do Was z prośbą o przedstawienie mi opcji, jakie mógłbym mieć w tej sytuacji.
Otóż półtora roku temu kupiłem nowego, zafoliowanego iPhone 6 od komisu przez allegro. iPhone pochodzi z salonu Orange w okolicach Wrocławia.

Otóż. Mam kartę gwarancyjną (ważną rok), na której jest numer dokumentu sprzedaży (informacja na tym dokumencie jasno mówi, że starczy numer dokumentu), numer IMEI zgodny z tym na telefonie i na pudełku.

Dzisiaj chcąc oddać telefon z tytułu rękojmi dwie panie usilnie mnie przekonywały, że telefon nie jest mój, tylko osoby która kupiła go w salonie.
Z oczywistych względów nie mam kontaktu z tą osobą. Mam paragon z komisu. Mam kartę gwarancyjną z numerem dokumentu sprzedaży z orange. Mam cały zestaw jaki był dodawany do pudełka.

Co mam zrobić?
Czy Orange ma prawo odmówić przyjecia aparatu? Poprosiłem o pisemną formę odmowy, Pani mi powiedziała że nic nie może mi wydać, bo telefon nie jest mój.

Dodatkowo powiem, że starałem się znaleźć informację na mój temat w popzednich wątkach, ale nie znalazłem podobnego przypadku.

Pozdrawiam
Damian Tr

Damian Tr napisał:
Dzisiaj chcąc oddać telefon z tytułu rękojmi dwie panie usilnie mnie przekonywały, że telefon nie jest mój, tylko osoby która kupiła go w salonie
Zapewne źle zrozumiałeś. Telefon jest Twój, tylko to nie orange go Tobie sprzedało więc nie masz podstaw do reklamacji z tytułu rękojmi u operatora, tylko od odoby od której faktycznie telefon zakupiłeś.

Czyli podsumowując wypowiedź Kanasa:

reklamację z tytułu rękojmi składasz do komisu.

Damian Tr napisał:
Czy Orange ma prawo odmówić przyjecia aparatu?

Orange nie musi przyjmować telefonu do reklamacji.

Damian Tr napisał:
Poprosiłem o pisemną formę odmowy, Pani mi powiedziała że nic nie może mi wydać, bo telefon nie jest mój.

Nie musiała nic pisać. Nie jesteś stroną w umowie.

Damian Tr napisał:
Dodatkowo powiem, że starałem się znaleźć informację na mój temat w popzednich wątkach, ale nie znalazłem podobnego przypadku.

Niestety ale bardzo słabo szukałeś.

Ostatnia edycja:
rozumiem
W takim przypadku od poniedzialku bede walczyl z komisem.
Najsmieszniejsze jest to, ze jestem z Białegostoku, komis natomiast z Wrocławia.
Nigdy wiecej nie kupie telefonu z allegro ;)

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Powrót