Zakup auta demonstracyjnego z polskiego salonu - VAT?

• Autor wątku Autor wątku dominikr91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominikr91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

sprawa wygląda następująco, w styczniu 2018r. chciałbym kupić auto demonstracyjne od polskiego dealera samochodowego i zarejestrować je od razu na niemieckich tablicach. Samochód będzie finansowany częściowo z kredytu w Niemieckim banku.

Auto w styczniu będzie miało powyżej 6000km oraz będzie zarejestrowane ponad pół roku. Według europejskiej definicji, auto nowe traktuje się wtedy kiedy posiada przebieg do 6000km lub gdy jest zarejestrowane nie dłużej niż pół roku.

Mehrwertsteuer (MwSt.) beim Kauf oder Verkauf eines Autos im Ausland - Ihr Europa

Następnie, jak wygląda proces zakupu takiego auta, bo nie do końca rozumiem. Dealer jest VATowcem, a raczej przedstawiciel Dealera, który jeździ tym autem przez pół roku (samochód jest użytkowany wewnątrz firmy, a innymi słowy został wykupiony przez przedstawiciela od powyższej firmy z VAT 0%)

Jakie są możliwości kupna takiego auta:
  1. dealer sprzedaje mi auto z Polskim 23% VATem i różnice 4% otrzymuje od skarbówki w Niemczech (VAT 19%) ? - z tymże, według prawa niemieckiego (nie wiem na ile te źródło jest rzetelne - link znajduje się poniżej) VATu nie płaci się w Niemczech od pojazdów używanych (czyt. powyżej 6000k przebiegu lub zarejestrowanego dłużej niż 6 miesięcy)
  2. czy powinien wystawić mi również fv VAT 0% - jeżeli tak, to w jaki sposób przedstawić dealerowi, że auto idzie na eksport i będzie zarejestrowany w Niemczech. Dodatkowo nie jest odprowadzany VAT za zakup "używanego auta". Bo w gwoli ścisłości, według dealera jakby nie patrzeć będę pierwszym właścicielem, paradoks.

Powyższą informację znalazłem w tym artykule (Tipp 7): Autokauf: Tipps zum Kauf im Ausland

Jeżeli ktoś miał podobną sytuację lub ma wiedzę na ten temat, proszę o informacje jak dalej postępować.

Pozdrawiam,
DR

Nie jestem specjalista od podatkow, ale ogolna zasada w Unii Europejskiej jest taka
1) auto nowe kupione w innym panstwie unijnym: sprzedaz bez VATu w kraju kupna, oplacenie VATu w kraju przeznaczenia wg stawek VATu w tym kraju
2) auto uzywane: sprzedaz z VATem wg stawek w kraju kupna i nie ma zadnego zwrotu roznicy VATu miedzy krajem kupna a krajem przeznaczenia

W twoim przypadku najwyrazniej wchodzi w rachube wariant (2), a wiec dealer sprzedaje ci to auto na takich samych warunkach jakby je sprzedawal Polakowi mieszkajacemu w Polsce, czyli na rachunek z Vatem i tyle, a skoro to auto bylo zarejestrowane, to nie bedziesz pierwszym wlascicielem tylko drugim. W Niemczech tez sa takie tricki, ze dealer rejestruje auto na jeden dzien, zeby moc je sprzedac taniej (Tageszulassung) i wtedy formalnie osoba kupujaca tez jest drugim a nie pierwszym wlascicielem.

Powrót