Zakup auta i sprzedaż przed upływem 6 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku Swiezu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Swiezu

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,

1. Kupiłem samochód na f-rę VAT-marża na dane mojej JDG.
2. Nie zapłaciłem podatku PCC (ze względu na VAT-marżę).
3. NIE (!!!) wciągnąłem samochodu na firmę jako środek trwały.
4. Chcę sprzedać samochód na umowę kupna-sprzedaży jako właściciel prywatny przed upływem 6-ciu miesięcy od zakupu.

Jaki podatek po sprzedaży powinienem odprowadzić? Czy jeżeli sprzedam go taniej niż kupiłem również muszę odprowadzać podatek dochodowy? Czy podatek odprowadzam od całości kwoty czy tylko od ewentualnego zarobku (czyli kwoty którą ewentualnie uzyskam ponad kwotę za ile kupiłem)? Czy po przekroczeniu okresu 6-ciu miesięcy również jakieś podatki po sprzedaży muszę odprowadzić?

Nie szkodzi, że wciągnąłeś samochodu na środki trwałe.
Urząd i tak potraktuje to jako zakup firmowy, co oznacza, że przepis o 6 miesiącach ciebie nie obowiązuje. Po prostu kupiłeś samochód jako towar handlowy.

Natomiast jak sprzedasz samochód taniej niż go kupiłeś, to podatku od tego nie zapłacisz. Wręcz przeciwnie, będziesz miał stratę na tej transakcji.

Co do VAT-u, to będziesz mógł też sprzedać ten samochód na VAT-marży.

TaxTex napisał:
Nie szkodzi, że wciągnąłeś samochodu na środki trwałe.
Urząd i tak potraktuje to jako zakup firmowy, co oznacza, że przepis o 6 miesiącach ciebie nie obowiązuje. Po prostu kupiłeś samochód jako towar handlowy.

Natomiast jak sprzedasz samochód taniej niż go kupiłeś, to podatku od tego nie zapłacisz. Wręcz przeciwnie, będziesz miał stratę na tej transakcji.

Co do VAT-u, to będziesz mógł też sprzedać ten samochód na VAT-marży.
Dziękuję za odpowiedź. Tak też ostatecznie zrobiłem, samochód został towarem sprzedanym z fakturą VAT-marża, a ja zostałem komisem samochodowym :)

Powrót